Viikon tuulia

« Kun Matti Vanhanen Mona Sahlinin voitti | Ruotsalaiskeskustelua Perssonilla höystettynä »

Itseriittoisuuteen puree vain itsekritiikki

Aihe Uncategorized, 19.3.2007 11:41, Juhani Roiha

Myös Ruotsissa huomattiin Suomen kokoomuksen tukeva vaalivoitto ja se, että pääministeri Fredrik Reinfeldt (kok) onnitteli sekä kokoomusjohtaja Jyrki Kataista että pääministeri Matti Vanhasta (kesk) Suomen porvarien vaalivoitosta. Suomessakin on ruotsalaisten mukaan nyt mahdollista sama kuin heilläkin - porvarihallituksen kokoaminen.

Päinvastoin kuin Fredrik Reinfeldt Ruotsin demarien uusi johtaja Mona Sahlin pysyy vaiti. Hänelle ei kollega Eero Heinäluoman vaalitappio vetoapua tarjoa. Sahlin itse oli viikonvaihteessa itsekriittinen ja syytti puoluetta itseriittoisuudesta viime syksyn vaalitappioon johtaneena syynä.

Voi olla, että Suomen sosiaalidemokraattien on syytä olla nyt yhtä itsekriittisiä kuin Sahlinin demarit Ruotsissa vai mitä Minna Lintonen (sd) ja kumppanit siellä lounaisessa Hämeessä?

Onnitella sitävastoin pitää Ville Niinistöä (vihr) ja hänen ruotsalaista puolisoaan Maria Wetterstrandia (vihr). Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta. Meren yli ulottuva parisuhde on vielä kovempi voimainnäyte, ehkä juuri sen voimakkain tekijä ja nimittäjä Niinistön tavoitteeksi asettamalle kansanedustajuudelle.

Suomi ja Ruotsi kasvavat yhteen taloudellisesti ja poliittisesti, EU.n kehyksissä. Globaalissa maailmassa ei kannata enää kilpailla toinen toistaan suohon, koska siitä ei kumpikaan hyödy. Inhimilliset suhteet rajan yli ovat kuitenkin väkevin näyttö yhteiselon onnistumisesta.

Lisää voimaa Niinistölle ja Wetterstrandille antanee Ruotsin ja Suomen vihreiden eriävät näkemykset muun muassa EU:sta eurooppalaisen yhteistyön organisaattorina. Ruotsissa vihreät katsovat toistaiseksi, että tätä yhteistyötä on tehtävissä ilman EU:ta, Suomessa asia nähdään tässä suhteessa realistisemmin.

Kirjoitin viime viikolla Ruotsin teollisuuden tuposta. Uskoin sen syntyvän. Niin kävikin - yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: pohjoisen kaivosmiehet sanoivat ei sopimukselle, joka olisi taannut kolmelle seuraavalle vuodelle yhteensä yli 10 prosentin palkankorotukset. Tällä viikolla ratkeaa, päästäänkö neuvotteluratkaisuun tai ajaudutaanko konfliktiin. Muiden teollisuuden työntekijöiden, toimihenkilöiden ja virkamiesten mukaan sopimus takaa selvän reaaliansion kohennuksen.

Kiirunan maailmankuulu kaivoslakko vuodenvaihteessa 1969 - 1970 aiheutti Ruotsille hillittömän inflaatio-vuosikymmenen, 1970-luvun. Olof Palmen (sd) palattua oppositiovuosien 1976 - 1982 jälkeen valtaan 1982 hän ensi töikseen devalvoi Ruotsin kruunun 12 prosentilla. Kalevi Sorsa (sd) oli vihainen. Suomen oli devalvoitava. Muutoin eivät jäänmurtajat käyneet kaupaksi.

Suomen pankin Ahti Karjalainenkin ironisoi 1970-luvun ja 1980-luvun taitteeseen tultaessa, kuinka se, että Ruotsilla menee hyvin, on myös Suomen etu.

Gruvtolvan. kaivosmiesten paikallinen ammattiliitto Kiirunassa miettii nyt, pistääkö luottamuksensa peliin tai ei.

Palme otti 1982 takaisin sen, minkä vuodenvaihteessa 1969 - 1970, tuoreena puoluejohtajana, oli menettänyt.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Yksi Vastaus artikkeliin “Itseriittoisuuteen puree vain itsekritiikki”

Hannu Roiha: 20.3.2007 kello 20:54

Kyllä Minna Lintosen nimi tässä yhteydessä imartelee hämäläisiä,mutta itsekriittisyyttä on turha odottaa.

Juhani Roiha

  • Kirjoittaja toiminut Turun Sanomien Tukholman- kirjeenvaihtajana vuodesta 1985. Ruotsiin hän oli muuttanut jo vuonna 1976 - peruskoulun - opettajaksi kaksikielisille luokille Tukholman lähiökuntaan Botkyrkaan. Opettajantoimensa ohessa vuodet 1976-1985 Tukholmassa sujuivat paljolti myös TS:n avustajana Tutuksi toimitus oli tullut jo Turun-opiskeluvuosina 1970-luvun alussa. Harrastuksista ylimmäs ulottuvat liikunta ja matkapurjehdus.

Sivut

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle