Viikon tuulia

« Uutisia terrorista - mutta on muutakin | Itseriittoisuuteen puree vain itsekritiikki »

Kun Matti Vanhanen Mona Sahlinin voitti

Aihe Uncategorized, 16.3.2007 10:02, Juhani Roiha

Suomi, Suomen vaalit ja pääministeri Matti Vanhasesta (kesk) julkistetut seksipaljastukset löivät laudalta kaiken muun Ruotsin tässä aamussa. Vasta toisella tilalla tulee Mona Sahlin, joka huomenna valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa Tukholmassa yksimielisesti Ruotsin sosiaalidemokraattien uudeksi puheenjohtajaksi  - vaikka kyselyn mukaan vain puolet Ruotsin demarien äänestäjäkunnasta asettuisi Sahlinin taakse.

Dagens Nyheterin viiden luetuimman aamun verkkosivujutun joukossa Matti Vanhanen nousee kuitenkin ylitse kaiken muun. Ylipäätäänkin  Suomi saa tilaa. Kolme johtavaa ruotsalaislehteä - Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet ja talouslehti Dagens Industri - taas kerran ylistävät Suomen kaikkivoipaisuutta. Sahlinille Svenska Dagbladet esittää pikaista opintokäyntiä Suomeen, josta ruotsalainen sosiaalidemokraattinen traditio voisi oppia paljon, muun muassaveljespuolueen avautumisesta.

Svenska Dagbladet näet muistuttaa, että Ruotsiin verrattuna Suomella sentään on vielä puolustusvoimat, verokiiloista halutaan eroon, koska ne lisäävät pimeän työn tekemistä, Suomi sallii kotitaloustöiden verovapauden, varallisuusveron on todettu jarruttavan taloudellista kehitystä ja että Suomi tarvitsee halpaa ja hyvää energiaa ja on siksi rakentamassa lisää ydinvoimaa - kaikki tämä suomalaisdemarien siunauksella! (?)

Se, lähteekö Sahlin Suomeen opintomatkalle tai ei ja olipa Suomen pääministeri vaalien jälkeen kuka tahansa, kaikkea sitävoidaan yhtä lailla tulkita kuinka tahansa.

Mutta Vanhasen osalle koituneet seksiskandaalit pärjäsivät lukijoiden suosiossa aamun DN:ssä hyvin. Vasta kakkoseksi ylti juttu ultrapienistä tietokoneista, junassa matkustaneesta syyhyisestä koirasta, Nataschasta ja lentoyhtiö Fly Me Ruotsin konkurssissa kärsineiden asiakkaiden korvauksista.

On näet huomattava, että Dolly Parton, joka esiintyy Ruotsissa viikonvaihteessa ja on saanut myös runsaasti tilaa viestimissä, häviää nyt kirkkaasti Vanhaselle.

Kyse on luonnollisesti taas siitä Ruotsi- tai Suomi-kuvan rakentamisesta. Tiedämme esimerkiksi - ja Ruotsin ulkoasiainministeriö tietää - mistä Ruotsi tänään Yhdysvalloissa tunnetaan: 1960-luvulla tehdyistä ruotsalaisista eroottisista elokuvistaan ja tuona aikana käynnissä olleesta muustakin uraa uurtavasta vapaan seksin propagandastaan. Jo 40 vuotta on kulunut, mutta kuva Ruotsista ei Yhdysvalloissa ole muuttunut. Ulkoasiainministeriö myös Tukholmassa työskentelee maansa imagon kiillottamisessa. Nobel-palkinto ja -juhlallisuudet auttavat vain vähän.

Ruotsin radion uutislähetys Ekot kertoi, että viimeinen tilatuista JAS (Jakt (hävittäjä), Attack (rynnäkkö), Spaning (tiedustelu)) 39 Gripen -hävittäjistä valmistuu koht siltään. Valmistusnumero on 204. Käytössä on kuitenkin vain satakunta konetta. Ne aiotaan ajanmukaistaa viimeisimmän valmistuneen version tasolle. Tärkeimpänä kriteerinä on Nato-yhteensopivuus, esimerkkinä ilmassa tankkaus. Sata konetta jää naftaliiniin. Melkoinen iskuvoima pahan päivän varalle.

Netti eli verkko, joka on nykyisin täyttä arkipäivää, puhuttaa sekin. Tili- ja luottotietoja on voitu välittää jo jonkin aikaa verkossa, mutta nyt menettelylle pannaan piste Ruotsissa. En kyllä ymmärrä, mitä se käytännössä enää oman minuuden suojelussa auttaa.

IAEA sentään aloittaa tänään Ruotsin ydinvoimaloiden turvallisuuskulttuurin tarkastelumenettelyn. Hyvä niin, ja Metalliliitto kertoo, hyväksyykö se työnantajan tarjouksen yli 10 prosentin palkankorotuksista, jotka jaettaisiin kolmelle vuodelle. Muille teollisuuden ammattiliitoille tarjous kelpasi heti. Tänään saadaan tietää, lähteekö Ruotsin Metalliliitto työtaistelun tielle.  Tässä suhteessa Ruotsi on osannut hoitaa asiansa Suomea paremmin.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Juhani Roiha

  • Kirjoittaja toiminut Turun Sanomien Tukholman- kirjeenvaihtajana vuodesta 1985. Ruotsiin hän oli muuttanut jo vuonna 1976 - peruskoulun - opettajaksi kaksikielisille luokille Tukholman lähiökuntaan Botkyrkaan. Opettajantoimensa ohessa vuodet 1976-1985 Tukholmassa sujuivat paljolti myös TS:n avustajana Tutuksi toimitus oli tullut jo Turun-opiskeluvuosina 1970-luvun alussa. Harrastuksista ylimmäs ulottuvat liikunta ja matkapurjehdus.

Sivut

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle