Viikon tuulia

« Laidasta laitaan | Kun Matti Vanhanen Mona Sahlinin voitti »

Uutisia terrorista - mutta on muutakin

Aihe Uncategorized, 15.3.2007 11:02, Juhani Roiha

Ykkösuutiseksi Ruotsin aamussa kohosi al-Qaida -pakistanilaisen tunnustus liki 30 terrori-iskun suunnittelusta. Se, että mies on kiikissä, on tietysti terrorisodan yksi suurista saavutuksista.

Tämä sota on perusteltua. On hyvä, etteivät tekoset unohdu.

Länsi-Saksa joutui käymään vastaavaa sotaa 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa ja voitti. Voiton kruunaa se, että nuo tuon ajan rikolliset tänään ovat jo armahduksen kohde.

Tukholman kaupungin oppositiojohtajaksi demarien vaalitappion takia siirtynyt entinen kehitysyhteistyöministeri Carin Jämtin (sd) ottaa lusikan kauniiseen käteensä ja sanoo, että hänen puolueensa häviää seuraavatkin vaalit ellei se muuta asunto-, koulu- ym politiikkaansa suurkaupungeissa äänestäjille mieleisemmäksi. Niin suuri on varsinkin Tukholman painoarvo Ruotsin politiikassa.

Jämtin on itse tukholmalainen. Häntä pidettiin yhtenä varteenotettavana ehdokkaana puolueensa johtoon Göran Perssonin jälkeen, mutta sen paikan perii nyt lauantaina Mona Sahlin. Jämtin istuu yhtä tärkeällä paikalla, ja yhtä tärkeäksi puolue kokee hänet Sahlinin rinnalla.

Koulukysymykset ovat niin sanottu ikuisuuskysymys tämän päivän Ruotsissa. Todistusten palauttaminen oppilaiden arviointiin koetaan siksi rungoksi, jolla ruotsalainen ja tukholmalainen haluavat tulevaisuudessa vahvistaa koulun vuosikymmenet vesittynyttä arvovaltaa.

Terveyskysymyksistä Svenska Dagbladet-lehti nosti ykkösuutisekseen aamun lehdessä D-vitamiinin. Lehti viittaa brittitutkimukseen, jonka mukaan “paljon vaatteita, vähän aurinkoa” täytyy korvata lisäämällä D-vitamiinia ruokatarvikkeisiin. Ruotsin elintarvikevirasto ei lämpene ajatukselle. D-vitamiinin puute aiheuttaa aikamme pulmaa, luukatoa.

Ruotsin hallitus istuu aina torstaisin. Radiouutiset tiesi kertoa, että rekkojen valtaamalle kuljetusalalle ollaan Ruotsissa panemassa 1,50 euron lisävero/10 km. Porvarihallitus haluaa näin suuntailla kuljetusalan energiakysymyksiä. Kysymys on oleellinen, koska suomalaisrekat kulkevat edestakaisin Ruotsin teillä, yhtä lailla kuin venäläisrekat Suomen vastaavilla valtaväylillä.

Radiouutiset kertoi myös, kuinka IAEA käynnistää tänään Ruotsin ydinvoimaloiden turvatutkimukset. Hetkauttaako se jotenkin ruotsalaista, jää nähtäväksi.

Taloudessa puhuttaa Yhdysvaltain asuntolainoitusmarkkinoiden häilyvyys ja pörssiosakkeiden alamäki sen vanavedessä. Ruotsin hallitus haluaa seistä kuivalla maalla ja asettaa sitoutumattoman komission seuraamaan omaa talouspolitiikkaansa, esimerkkiä tässäkin Suomen tulevalle hallitukselle.

Ruotsin valtiontaloudella menee tällä haavaa tosi kovaa, sen vahvistaa täkäläinen elinkeinoelämän kattojärjestökin ja sen pääekonomisti Stefan Fölster, jonka isoisä ja isoäiti olivat Gunnar ja Alva Myrdal, kansankotivaltion taannoiset innovaattorit.

Urheilussa eilisiltainen tapaus on Brynäs-valmentaja Leif Boorkin astuminen kaukaloon kesken eilisillan ottelun tuoksinnan, mistä seuraa automaattisesti ulosajo. Sen aikana HV meni menojaan ja voitti 6-2 - ja johtaa otteluissa 3-2. Jatkoon mennään neljällä voitolla.

Jääkiekosta ja muusta elämänfilosofiasta sen verran siksi, että eräs kollegani aikanaan, jo myöhään illalla, totesi minulla olevan vain yhden perversion - sen että olen Lukon kannattaja (vuosimallia 1957 - kymmenvuotiaasta lukien). Sen tärkeimmän ottelun jätin kuitenkin näkemättä - lähdin Niinivirran Topi -vainaan kyydissä, yötä myöten, sukset Volvo-teliperän lavalla, hiihtolomalle lounaiseen Hämeeseen. Lukko voitti Suomen mestaruuden vuonna 1963. Velipoika sentään oli todistamassa ja 10 000 muuta.

Eräs toinen kollega on joskus valitellutkin, että kaikessa muussa “olet korjattavissa, mutta kun sinussa on se hämäläisgeeni”.

 Oli miten oli, unelmissa on mukava elää. Esimerkiksi sellaisissa, että Lukon maalissa seisoo Juha Pitkämäki ja valmentajana boksissa Harri Rindell.

Taalainmaan Mora on kuitenkin heille toistaiseksi korvaamaton paikkakunta. Rindell on tosin minulle luonnehtinut valmentajan hommia aidoiksi pätkätöiksi.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Juhani Roiha

  • Kirjoittaja toiminut Turun Sanomien Tukholman- kirjeenvaihtajana vuodesta 1985. Ruotsiin hän oli muuttanut jo vuonna 1976 - peruskoulun - opettajaksi kaksikielisille luokille Tukholman lähiökuntaan Botkyrkaan. Opettajantoimensa ohessa vuodet 1976-1985 Tukholmassa sujuivat paljolti myös TS:n avustajana Tutuksi toimitus oli tullut jo Turun-opiskeluvuosina 1970-luvun alussa. Harrastuksista ylimmäs ulottuvat liikunta ja matkapurjehdus.

Sivut

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle