Viikon tuulia

« Markkinoiden armoilla | Uutisia terrorista - mutta on muutakin »

Laidasta laitaan

Aihe Uncategorized, 14.3.2007 10:11, Juhani Roiha

Ruotsin aamussa puhuttivat lähinnä niin kutsutut ikuisuuskysymykset, peruskoulujärjestelmän todistusmenettely - ensimmäiset todistukset jo 6. luokalla - ja Ruotsin posti- ja telehallituksen aikeet tutkia matkapuhelinlaskut, joista asiakas ei saa mitään selvää.

Valtalehti Dagens Nyheterin Tukholman-paikallissivu oli miellyttävä poikkeus - kolme juttua, laidasta laitaan: parisenkymmentä väärinkäyttäjää terrorisoi ja vaarantaa - lain porsaanreikien takia - jatkuvasti Tukholman maantieliikennettä, toiseksi petovihan kohteena yhä vieläkin elävä kanahaukka pitää kurissa kaupungin käsistä riistäytymässä olevan kani- ja pulukannan, ja kolmanneksi liki 200 vuotta vanha Tukholman Kuninkaallinen Pursiseura (KSSS) on saanut uuden toimitusjohtajan 29-vuotiaasta Therese “Tessan” Ahlströmistä, joka kolmen ja puolen vuoden ajan ehti markkinoida MTV:n lasten-tv-kanavaa Nickelodeonia Pohjoismaissa.

Ensin siis ne noin 20 väärinkäyttäjää. Poliisi on voimaton. Eräskin huumeiden väärinkäyttäjä on yli 80 kertaa noutanut poliisin takavarikoiman autonsa Västbergan varikolta. Poliisi ei kykene todistamaan, että autoa käytetään jatkuvasti, mikä on yksi takavarikon perusteista. Toisekseen väärinkäyttäjä ei itse omista autoa, vaan tuo esille valtakirjan, jonka voimalla auto lähtee taas varikolta liikenteeseen. Sääntö on, etteivät nämä autot myöskään täytä katsastuksen vaatimuksia, mutta minkäs teet, kun noutaja sanoo, että haen tämän pois juuri auton kuntoon saattamiseksi.

Näin tämä toimii, vuosi toisensa jälkeen. “Nämä kuljettajat ovat lisäksi usein osallisena myös liikenneonnettomuuksissa”, Tommy Stiernerlantz Tukholman poliisista sanoo DN:lle.

Vuosittain Tukholman poliisi takavarikoi autoja ja toimittaa niitä varikolleen noin 2000. Niistä useimmat rullaavat kuitenkin enimmän ajan vuodesta Tukholman kaduilla.

Ja sitten niihin myönteisiin asioihin. Tukholmassa pesii tällä haavaa arvioiden mukaan 13 - 14 kanahaukkaparia. Puluja ne popsivat vuodessa yhteensä noin 4000. Kaupungin vahinkoeläinmetsästäjät ehtivät vuoden kuluessa ampua puluja vain vajaat tuon määrän - 1800.

Kanahaukkaa on pidetty aikanaan todellisena salametsästäjänä. Puiden latvojen ja muun horisontin tasolla se liitää eteenpäin ja on yllä, kun kaikki jo on liian myöhäistä.

Kanahaukkakin - muuttohaukan tavoin - on urbanisoitumassa. Tukholmassa muun muassa yhdellä pariskunnalla on pesä parikymmentä metriä valaistulta kuntoradalta. On myös todettava, että yksikin kanahaukkapari Tukholmassa hallinnoi havaintojen mukaan kaikkiaan seitsemää eri pesävaihtoehtoa.

Ja lopuksi vähän tulevaisuuttakin. Neljällä (4) kysymyksellään DN selvittää, kuka oikein on kuninkaallisen pursiseuran uusi toimitusjohtaja, 3. toukokuuta lukien.

Therese Ahlström, 29, vastaa: “Hallitus valitsi minut, koska olen nuori, purjehdukseen innosta palava ja että minulla on selkeä visio seuramme toiminnasta. Haluan panostaa sekä määrään että laatuun ja etsiä uusia toiminnanmuotoja junioreillemme, jotka tänään puolustavat värejämme, niin että he tekevät sen myös myöhemmin elämässään.”

Ahlström kertoo kasvaneensa KSSS:n yhteydessä ja että hän on itsekin aktiivi kilpapurjehtija.

“Vuosien varrella olen miettinyt, miten toimintoja voisi muuttaa, että yhä useampi etsiytyisi piiriimme.”

Ennen uutta työtehtävää Ahlström työskenteli kolme ja puoli vuotta MTV:n lasten-tv-kanava Nickelodeonin markkinointipäällikkönä toimialueenaan Pohjoismaat. Kaupallisissa opinnoissaan hän on perehtynyt erityisesti projektijohtoiseen työskentelyyn ja markkinointiin.

“KSSS on maineikas seura mukavine perinteineen. Se ei kuitenkaan ole mikään soistuva setäkerho. Suunnilleen kolmannes 6200 jäsenestämme on junioreja.”

KSSS järjestää vuosittain Itämeren suurimman avomeripurjehduskilpailun Gotland Runtin, startti kotisatama Sandhamnin vesillä Tukholman saaristossa kesä-heinäkuun vaihteessa. Kisan kuluessa osanottajat kiertävät Gotlannin.

Ennen sotia Gotland Runt oli nimensä veroinen. Silloin kierrettiin vain Gotlanti, missä myös lähtö ja maali sijaitsivat. Keskustelin kerran yhden tuolloin kisaan osallistuneen kanssa. “Meillä oli veneessä flyygelikin mukana”, hän kertoi.

Gotland Runtin nykyisille kippareille riittänee flyygeli palkintojenjakotilaisuudessa Sandhamnin klubiravintolassa.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Juhani Roiha

  • Kirjoittaja toiminut Turun Sanomien Tukholman- kirjeenvaihtajana vuodesta 1985. Ruotsiin hän oli muuttanut jo vuonna 1976 - peruskoulun - opettajaksi kaksikielisille luokille Tukholman lähiökuntaan Botkyrkaan. Opettajantoimensa ohessa vuodet 1976-1985 Tukholmassa sujuivat paljolti myös TS:n avustajana Tutuksi toimitus oli tullut jo Turun-opiskeluvuosina 1970-luvun alussa. Harrastuksista ylimmäs ulottuvat liikunta ja matkapurjehdus.

Sivut

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle