Viikon tuulia

« Viikonvaihde takana - ja uusi edessä | Laidasta laitaan »

Markkinoiden armoilla

Aihe Uncategorized, 13.3.2007 10:21, Juhani Roiha

Geenimuunneltu maissi puhuttaa aamun Ruotsia. Svenska Dagbladet -lehti on saanut ennakkoon lukea ranskalaisen CRII-GEN -tutkimusneuvoston “sitoutumattoman” selvityksen yhdysvaltalaisen kemian konsernin Monsanton testituloksista. Kyseinen maissilaatu MON 863 sai äskettäin vihreää valoa elintarvikkeena ja rehuna EU:lta. CRII-GEN -selvityksen mukaan tuo maissi tulisi kieltää heti kauppojen hyllyiltä.

CRII-GEN julkistaa selvityksensä Monsanton tutkimusten erittelystä tänään Berliinissä.

Svenska Dagbladet kertoo parista päähavainnosta: naarasrotat, jotka söivät kyseistä maissia lihoivat, ja veren sokeri- ja rasvapitoisuudet kasvoivat. Maksan paino kasvoi suhteessa kehon painolisäykseen voimakkaammin, ja munuaisten toimintakyky heikkeni.

Urosrotat sen sijaan laihtuivat, munuaiset pienenivät, ja virtsan koostumus muuttui. Nuorilla koe-eläinrotilla kehittyi lisäksi munuaissairauksia, jotka normaalisti kohtaavat vain vanhempia rottia.

Sanomattakin on selvää, että kukin voi tulkita tällaisia tuloksia myös oman mielensä mukaan.

Monsanton tutkimustulokset on saatu CRII-GENin eriteltäväksi tuomioistuimen päätöksellä. Käyntiin panevana voimana on toiminut Greenpeace.

Kuluttajaa siis pallotellaan sinne tänne. Joku on todennut, että ihminen paljolti kaivaa omaa hautaansa juuri haarukkansa ja veitsensä avulla. Kohtuus kaikessa pätenee tälläkin saralla.

Toinenkin terveyttämme koskeva seikka nousi esille aamun ruotsalaisviestimissä - siitepölykausi on pääsemässä täyteen vauhtiinsa. Krookukset tunkeutuivat esiin etupihalla viikonvaihteessa. Siitä tulee vain hyvä mieli.

Ruotsalaisen virkamiehen aloitteellisuutta ei käy moittiminen. Nyt hän on suunnitellut uusia liikennemerkkejä, joiden symboliikka ei kyllä tälle kirjurille aukene - ja mitä sanoo EU moisesta. Kuopan tai töyssyn merkkinä esimerkiksi eivät ole enää ne kaksi nyppylää, vaan vain yksi.

Svenska Dagbladet on laskenut, että pohjoismaiset sähköasiakkaat ovat joutuneet maksamaan päästökaupan seurauksina noin kolme miljardia euroa ylimääräistä sähkölaskuissaan. Tilannetta ei helpota se, että Nordpool-pörssissä sähkön hinta määräytyy aina sen viimeisimmän ja kalleimman vaihtoehdon mukaan/päivä. Tuota kalleinta sähköä tuotetaan lisäksi öljyllä ja kivihiilellä. Sähköyhtiöt tienaavat, kun ne tekevät sähköä halvemmalla, ydin- ja vesivoimalla.

Dolly Parton tulee, oletko valmis, kysyvät ruotsalaiset kulttuurisivut toteutuvasta taiteilijavierailusta. Tenniksen Guillermo Canasiin taas ruotsalainen suhtautuu moralisoivasti. Miehen taannoinen dopingkäry vesittää ainakin Ruotsissa sen, että hän vastikään löi lajin maailmanykkösen Roger Federerin ja katkaisi tämän 41 ottelun voittoputken. Federer sivuaa saavutuksellaan Björn Borgin ennätystä, mutta häviää kuuden ottelun verran Guillermo Vilasin maailmanennätysputkelle.

Tukholman Kuninkaanlinnan maasto on jo testattu hiihdon maailmancupin sprinttikisoilla. Nyt ruotsalaiset haluavat järjestää paikalla oikein lajin maailmanmestaruuskisat. Mitä Tukholma ei tekisi turistien saamiseksi paikalle. Ruokahalu kasvaa näet syödessä - ja kaupungin turismi. Miten näistä matkailijoista saataisiin edes muutama prosentti poikkeamaan myös Turussa? Myönteinen vastaus on kultaakin arvokkaampaa.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Juhani Roiha

  • Kirjoittaja toiminut Turun Sanomien Tukholman- kirjeenvaihtajana vuodesta 1985. Ruotsiin hän oli muuttanut jo vuonna 1976 - peruskoulun - opettajaksi kaksikielisille luokille Tukholman lähiökuntaan Botkyrkaan. Opettajantoimensa ohessa vuodet 1976-1985 Tukholmassa sujuivat paljolti myös TS:n avustajana Tutuksi toimitus oli tullut jo Turun-opiskeluvuosina 1970-luvun alussa. Harrastuksista ylimmäs ulottuvat liikunta ja matkapurjehdus.

Sivut

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle