Viikon tuulia

« Hämmästyttävää - ja vähemmän hämmästyttävää | Viikonvaihde takana - ja uusi edessä »

Muutoksen tuulia - ja pysyvyyttäkin

Aihe Uncategorized, 9.3.2007 11:44, Juhani Roiha

Ruotsin valtapuolue - sosiaalidemokraatit - joka syksyn vaalitappion myötä nyt kituuttelee oppositiossa, osaa taidon pysyä julkisuudessa. Tappion kärsinyt Göran Persson väistyy. Tilalle nousee Mona Sahlin, josta hänen kandidatuurinsa aikana ei nyt virhettä ole löytynyt.

Aamulla ruotsalaisten kiusaksi nousi tieto, jonka mukaan kansallinen kruunun puolesta puhuja keskuspankki, Riksbanken, tukee Perssonin muistelmien kirjoittamista 77000 eurolla. Taustalla piillee se, että Persson ennen puoluejohtajaksi tuloaan tasan 11 vuotta sitten, valtiovarainministerinä 1994 - 1996 jaksoi kiertää luotonantajien piirissä Wall Streetillä ja vakuuttaa heidät, että Ruotsin talous nousee vielä.

Muita plussia Perssonilla on EU-puheenjohtajuus keväältä 2001, jolloin päätös EU:n laajenemisesta itään tehtiin, ja vielä saman vuoden syksyltä, (11.9.) jolloin hän ja koko Ruotsin kansa kääntyi tukemaan Yhdysvaltain presidenttiä  terrorin vastaisessa sodassa.

Perssonin vaalitappio syksyllä 2003 eurovaluutta-kansanäänestyksessä aloitti alamäen, josta ei ollut paluuta. Hänen tuoreet selittelynsä siitä, että hän syksyn vaaleissa kompastui kiinteistöveroon, on vain silmänlumetta. Persson muistetaan jatkossa Puhveli-Perssonina, joka tökki sormellaan kilpailijoitaan mahaan, ja uutena tilanomistajana, jolla piilee suuri erakoitumisen riski lihakarjatiluksillaan kotikonnuillaan Sörmlannissa.

Kansan muisti on kuitenkin lyhyt. Mene ja tiedä. Näin kävi muun muassa terrorin torjunnassa. Nykyisin kaikki, mitä sen eteen tehdään, on väärin. Poikkeuksia ei juuri ole.

Ruotsissa porvarihallitus haluaa toteuttaa tele- ja verkkoliikenteen salakuuntelun, menettelyn, josta aloitteen teki itse asiassa Perssonin demarihallitus. Viime kädessä valtiopäivät ratkaisee asian, jolloinkin kevään kuluessa, ja hyvä niin. Parlamentarismi kunniaan, onhan Suomessakin kohta taas vaalit, samana päivänä, jolloin Ruotsin sosiaalidemokraattien vasta valittu uusi puheenjohtaja Mona Sahlin tekee ensiesiintymisensä uudessa asemassaan.

Kuka edustaa Ruotsia euroviisuissa toukokuun puolivälissä Helsingissä, on tietysti suuri vaali sekin. Viime vuotiseen voittajaan verrattuna Ruotsin kansallinen euroviisufinaali  huomisiltana tarjoaa taas hyvinkin sovinnaiset ehdokkaat kansan punnittavaksi. Onko voittaja sittenkin se lähtölavan divergentein vaihtoehto - peruskoulun ala-asteen 31-vuotias luokanopettaja Marie Lindberg Munkedalista - jää nähtäväksi. Ensilevykin tulee julki vasta 21. maaliskuuta. Se kantaa samaa titteliä kuin hänen euroviisukappaleensakin  “Trying to recall”.

Ruotsi on perheyhtiöiden luvattu maa - tuttuja nimiä Kamprad, Wallenberg, Bonnier ym. On sanottu, ettei Kampradin Ikeakaan olisi milloinkaan pörssiyhtiönä kasvanut nykyisiin mittoihinsa. Perheyhtiöisssä voitoteko on näet pitkäjänteistä puuhaa eikä kukaan sellaisen jäsenistä voi rikastua äkisti. On vain puurrettava yhtiön ja työpaikan puolesta. Bonnier-konserninkin osuuksista voi luopua, mutta vain nimellisarvon mukaisesti.

Poliittisen turvapaikan Kekkosen kauden Suomesta sain 1970-luvun puolivälin Ruotsista. Suomesta haluttiin luoda Neuvosto-Suomea. Ainakin osa sitä halusi ja propagoi niitä 20 suurta perheyhtiötä vastaan. No, kommunismi tai sosialismi eivät niistä loppua tehneet, vaan kapitalismi. Näin on veistelty jo tovin aikaa.

Ikean Ingvar Kamprad on tuoreen tilaston mukaan maailman neljänneksi rikkain mies 33 miljardin dollarin omaisuudellaan. Bill Gates pitää hallussaan ykköstilaa 56 miljardilla dollarillaan, kannoillaan investointiguru Warren Buffet (52 mrd dollaria) ja meksikolainen telekom-taituri Carlos Slim Helu, omaisuus 49 mrd dollaria. He ovat miehiä. Maailman rikkain nainen on Liliane Bettencourt, omaisuus 21 mrd dollaria. Ne on ansaittu kosmetiikalla (L´Oreal). Näin kertovat aamun uutistoimistoliuskat kylmää faktaa.

Miljardit, jopa sadat, pyörivät väärennettyjen lääkkeiden kaupassa. Ruotsalais-brittiläinen lääkejätti Astra Zeneca haluaa nyt merkitä jokaisen purkillisen erikseen, niin että se on milloin vain verkossa tunnistettavissa.

Vallitsevassa tilanteessa, jossa eletään, henkilökohtainenkin integriteetti on vähintään suhteellinen käsite.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Juhani Roiha

  • Kirjoittaja toiminut Turun Sanomien Tukholman- kirjeenvaihtajana vuodesta 1985. Ruotsiin hän oli muuttanut jo vuonna 1976 - peruskoulun - opettajaksi kaksikielisille luokille Tukholman lähiökuntaan Botkyrkaan. Opettajantoimensa ohessa vuodet 1976-1985 Tukholmassa sujuivat paljolti myös TS:n avustajana Tutuksi toimitus oli tullut jo Turun-opiskeluvuosina 1970-luvun alussa. Harrastuksista ylimmäs ulottuvat liikunta ja matkapurjehdus.

Sivut

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle