Veronleimaus

« Pitääkö veroilmoitus aina palauttaa? | Viime hetken vinkit »

Miten ilmoitetaan pääomanpalautus?

Aihe Esitäytetty veroilmoitus, Pääomanpalautus, 8.5.2011 7:09, Johanna Kotipelto

Kevään kuuma kysymys veroilmoituksella on mm. Elisan maksamat pääomanpalautukset. Monimutkainen pääoman “hyvitysjärjestely” kapsahti keväällä kiusaksi monessa kodissa, jossa aikanaan oli hankittu lankapuhelin (muistammeko moista kapistusta tässä kännyköiden ja laajakaistojen luvatussa maassa?)

Puhelinlaitteen hankkija sai Helsingin Puhelinyhdistykseltä osuustodistuksen, joka vaihdettiin sittemmin 150:ksi Elisan osakkeeksi. Tampereella lankapuhelin taas hankittiin aikanaan Tampereen Puhelinosuuskunnalta, ja lopputuloksena vaihdossa 113 Elisan osaketta.

Nyt verottaja pyytää selvittämään veroilmoituksella Elisan pääomanpalautukset.

Lähdetään liikkeelle helpoimmasta päästä: jos nuo osakkeet ovat ainoa pääomatulon lähde (ei vaihdettuja rahasto-osuuksia, ei osakemyyntejä tai muita pääomanpalautuksia), ei veroilmoitukselle tarvitse tehdä tässä asiassa mitään. Pääsääntö näet on, että luovutusvoitot on ilmoitettava vasta, kun ne ylittävät 1 000 euroa.

Jos aikanaan tuli hankittua enemmänkin Elisan osakkeita, tuo 1 000 euron raja ylittyy vasta 1 086 osakkeen jälkeen.

Jos taas muuta omaisuutta on myyty sen verran, että 1 000 euron raja ylittyy yhteensä, on ilmoitettava myös nuo vähäiset pääomanpalautukset.

  • Ilmoitus käy omilla pankkitunnuksilla verkossa. Siellä on pääomanpalautuksen euromäärä jo valmiina, eli selvitettävänä on hankinta-aika ja -hinta.
  • Paperilla ilmoittaminen käy 9A-lomakkeella. Pääomanpalautus merkitään kohtaan 2.3 luovutushinta.

Hankintahinta saadaan, kun alkuperäisestä osuustodistuksen ostohinnasta vähennetään aiempien vuosien pääomanpalautukset (esimerkki 12, hieman alempana sivulla).

Veroilmoitusohjeet -sivulta löytyvät sitten muutkin yleiset knopit kuten matkakulut ja kotitalousvähennys.

Kommentoi


Johanna Kotipelto

  • Esitäytetty veroilmoitus on viranomaispalvelu, jonka 5,1 miljoonaa kansalaista saa. Tässä blogissa Johanna Kotipelto tuo esitäytetyn veroilmoituksen kulttuuripääkaupungin juhlahumuun veroilmoitusaikaan 2011. Työssään Verohallinnossa hän vastaa henkilöverotuksen viestinnästä ja ePalvelujen markkinoinnista. Esitetyt mielipiteet eivät välttämättä vastaa Verohallinnon virallista kantaa.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle