Veronleimaus

| Teetkö veroilmoituksen netissä? »

Esitäytetty saapuu kulttuuripääkaupunkiin

Aihe Esitäytetty veroilmoitus, 18.4.2011 13:03, Johanna Kotipelto

Palmusunnuntaina pääsimme vihdoin vaalimaaliin ja kevät alkoi toden teolla. On aika tuoda kulttuuripääkaupungin juhlaan yksi suomalaisen hallintokulttuurin helmistä: esitäytetty veroilmoitus. Keksintönä se ei ole yksinoikeudella meidän fennougrien: vastaava on -luonnollisesti- käytössä myös rakkaassa länsinaapurissamme.

Sen verran omaperäisesti esitäytettyä on meillä kuitenkin jalostettu, että nousimme esille kun Obaman hallinto haki inspiraatiota hallintonsa tehostamiseen.

Yhdysvaltain valtiontalouden tarkastusvirastoa vastaava virasto GAO löysi ensin verkosta verokorttipalvelumme. Sehän on vasta pieni alku, innostuimme: Suomessa, nähkääs, suoritusten maksajat ilmoittavat tulo- ja veronpidätystiedot verottajalle pienen ihmisen puolesta, tekevät suurimmaksi osaksi sähköisesti senkin. Noin saaduilla tiedoilla verottaja laskee kansalaiselle ehdotuksen verotuksen lopputulokseksi. Ja jos esitäytetyistä tiedoista puuttuu jotain, tämä voi niitä korjata verkossa, omilla verkkopankkitunnuksillaan.

Niinpä suomalainen henkilöverotus oli yksi viidestä maailman parhaasta, joita GAO esitteli viime tiistaina Yhdysvaltain senaatille.

Esitäytettymme mahdollistanut tietojen keruutyö alkoi jo 70-luvun puolella eläkkeenmaksajista ja pankeista. Veroehdotushan esiteltiin ensin eläkeläisille, sitten “nautintaoikeutta” laajennettiin kunnes verovuodesta 2005 kaikki palkan- ja eläkkeensaajat olemme saaneet veroilmoituksemme esitäytettynä.

Verkkopankit ovat menestystarina, samoin sähköinen veroilmoitus, jota ei tarvitse edes täyttää. - Petteri Järvinen

Viimeisin kehitysaskelemme on ollut laskea valmiiksi ehdotus myyntivoitoksi. Se käy päinsä, kun arvopaperikauppiaat ilmoittavat myyntitietojen lisäksi myös tiedot ostoista. - Tässä kohtaa ohitimme rakkaan kilpakumppanimme Ruotsin, myönsi heidän verohallintonsa pääjohtaja marraskuussa 2009!

Kommentoi


Johanna Kotipelto

  • Esitäytetty veroilmoitus on viranomaispalvelu, jonka 5,1 miljoonaa kansalaista saa. Tässä blogissa Johanna Kotipelto tuo esitäytetyn veroilmoituksen kulttuuripääkaupungin juhlahumuun veroilmoitusaikaan 2011. Työssään Verohallinnossa hän vastaa henkilöverotuksen viestinnästä ja ePalvelujen markkinoinnista. Esitetyt mielipiteet eivät välttämättä vastaa Verohallinnon virallista kantaa.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle