Tyylissimo

« Öö, pitäisikö sitä mennä designpääkaupunkiin? | Karamelleja, mausteita ja lämpölaajenemisia »

Muotinäkymiä Turusta

Aihe Uncategorized, 15.5.2012 23:59, Heidi Pyhälahti

Olin tänä iltana Fashion visions -näytöksessä Logomossa - kiire tuli, juoksin tukka putkella suoraan töistä, mutta ehdinpä paikalle juuri ennen alkua (ja napattua muutaman herkullisen pikkutarjoilunkin showroomin vipissä, oi mitkä macaronit!). Turkulaisten vaatesuunnittelijoiden Sanna Rinteen ja Essi Kotaviidan järjestämässä näytöksessä lavalla nähtiin Jussi Salmisen Olav designia, Mimoza Shalan Klot-mallistoa, Second Chancea, Ana Santirson Santirso Pasión -merkin ihania asusteita, Sanna Rinteen Rinne-merkin Offcut-mallistoa, Liliania Riikka Melliniltä (Mellinillä on myös samaa nimeä kantava putiikki/työhuone Turussa), Marleena Terhon Terho-merkin Nina, olen palasina -mallistoa, Essi Kotaviidan Viita-takkeja ja Anniina Nurmen Nurmi-mallistoa.
Muotinäytös Logomo-salissa päätti Turku design festivalin ja se kutsuikin paikalle ison joukon muotineniä. Näytöksessa nähdyt vaatteet olivat lavalla upeita - ehkä jopa hieman yllätyin kovasta tasosta muutaman itselle tuntemattomamman merkin kohdalla. Kun näytöksen jälkeen vielä hypistelin suunnittelijoiden töitä aulaan tehdyssä showroomissa jossa oli vaatteita myös mahdollista ostaa, huomasin useimpien olevan myös hyvää käsityötä. Kyllä täällä vain osataan! Suurin osa näytökseen osallistuneista suunnittelijoista nimittäin oli turkulaistaustaisia tai ainakin jotenkin linkittyneet Turkuun niin kuin lahtelainen Marleena Terho, joka on myös toinen puoli hänen ja tekstiilisuunnittelija Henna Jaakkolan Terhojaakkola-merkistä.  Olen kirjoittanut aiemminkin Marleenasta täällä.

Terho valmistaa kaikki vaatteet vaateteollisuuden ylijäämäkankaista ja valmistaa ne niin, ettei hukkapaloja synny lainkaan.

- Minulla on ollut hyvä sopimus erään yrittäjän kanssa jolta olen saanut hankittua isojakin eriä kankaita. Nyt mies on lopettelemassa ja täytyy alkaa katsoa uusia tahoja, joilta saisin laadukkaita kankaita. Nyt on vielä materiaalia aika hyvin jäljellä, mutta mustan kanssa alkaa tehdä jo tiukkaa, Marleena kertoi.

Alla Marleena Fashion visions -näytöksen jälkeen myyntitapahtumassa yllään oman mallistonsa hehkuvanpunainen Maiju-mekko, joka on muuten Marleenan oma lempivaate.

Alla iloinen Veera Lindroos myymässä Fashion visionsissa Santirso Pasiónin koruja ja asusteita. Veeran lisäksi Santirso Pasiónin kuvastossakin esiintyvät mallit kulkivat aulan showroomissa ja vip-katsomossa hatuke tai koristepanta päässään. Houkutteli hyvin ihmisiä myyntipöydän ääreen: cocktailjuhlista hääjuhliin morsiamelle tai juhlavieraalle sopivia kukkapantoja ja hatukkeita kävikin moni kyselemässä Veeralta. Suunnittelija Ana Santirso itse kertoi aiemmin olevansa myös ilahtunut uudesta julkkisasiakkaasta - R&B-tähti Lauryn Hill oli ostanut eräästä Lontoon-putiikista itselleen Santirso Pasiónin mustavalkoisen cocktailhatukkeen.

Vaateteollisuuden ylijäämäkankailta nimensäkin saanut Sanna Rinteen ekologinen Offcut-mallisto sai yleisöltä hyvät aplodit. Rinne valmistaa vaatteita jopa ihan pienistä paloista ylijäämäkangasta juuri siihen käyttöön kustomoidulla ompelukoneella ja kehittämällään tekniikalla, mikä on herättänyt huomiota myös kansainvälisesti. Suosittelen käymään Sannan Rinne-merkin sivuilla, joihin linkkaan myös tuolla ylempänä!

Itse olen mieltynyt kovasti Essi Kotaviidan linjakkaisiin ja naisellisiin Viita-takkeihin. Näytöksessä nähtiin ensi syksyn takkeja, joissa oli tummaa grafiitin harmaata, kanervanpunaista ja tuttua laivastonsinistä. Viita-takkimallistojen nimetkin houkuttelevat: Eleanora, France & Serge ja uusin Breaking the Waves. Kevätkesäisenä väri-ilotteluna näytöslavaa piristivät eettisen ja ekologisen Nurmi-merkin tunikat ja mekot. Kaikki kankaat merkille tulevat luotetuista tehtaista muun muassa Lahdesta, mutta Nurmi etsii myös yhteistyökumppaneita ulkomailta nyt kun kotimainen tuotanto on hyvin rajallista. Tärkeää on kuitenkin, että kankaat ovat ekologisia ja mahdolliset tulevat tavarantoimittajat kauempaa ovat saaneet reilun kaupan sertifikaatin.
Pitää vielä lisätä, että näytöksessä olleista merkeistä dramaattinen, androgyyni Jussi Salmisen Olav-design miellyttää omaa silmääni kovasti - öljyisenä kiiltävät mustat isot pinnat, upeat smokkipaitamuunnelmat ja pitkät lihuvat linjat kääntävät päitä ja ne kohahduttivat myös Fashion visions -näytöksessä. Vähän harmittaa, että näen vaatteiden sopivan parhaiten poikamaiselle ja kapealle vartalolle, en ole osannut löytää itselleni istuvaa merkin vaatetta.  Mutta onneksi saan samanlaista mielihyvää kaunista designia muiden päällä nähdessäni kuin siitä, että saan itse pukeutua luomukseen.

Pahoittelut, että tässä on huonosti kuvia - yritin kuitenkin laittaa linkit vähän joka paikkaan tämän postaukseni yhteyteen. Kaunista kevättä lukijat ja tutustukaa näihin!

2 Vastausta artikkeliin “Muotinäkymiä Turusta”

Pirkko: 17.5.2012 kello 4:46

Moi

Olipas ihana aamunavaus käydä katsomassa Turun tarjontaa :)

Heidi Pyhälahti: 17.5.2012 kello 22:37

Kiitos Pirkko, oli mahtava näytös ja upeita vaatteita - harmittaa, ettei ollut kuvaajaa mukana. Kaunista alkavaa kesää!

Kommentoi

Heidi Pyhälahti

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien Tyyli-sivun ja TS Teema -liitteiden tuottaja. Värit, muodot, materiaalit ja musiikki ovat kiehtoneet lapsesta saakka, joten muodista oli helppo innostua. Kenkäparejakin on kertynyt kaappiin miltei vuoden jokaiselle päivälle omansa... Tyyli on jotain enemmän, ja trendit ovat sen mauste.

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle