Tuomon olympiablogi

« Palkkapäivä | Keihäspettymys(kö)? »

Karibialta Pohjanmaalle

Aihe 9, 22.8.2008 18:06, Tuomo Lehtinen

Olympialaiset ovat tarjonneet kansainväliselle yleisurheilulle oivan näyteikkunan maailman koteihin. Hiukan näivettyneeseen laji-imagoon on saatu komea kilven kiillotus kuluneiden päivien aikana. Kisat ovat tarjonneet kansalle ennakoimatonta draamaa, jota ei kaavoihin kangistunut GP-sirkus pysty nykyisellään tarjoamaan.

Arvokilpailujen luonteen paras piirre on yllätyksellisyys. Koskaan ei voi olla varma juuri mistään. Moni ennakkosuosikki onkin joutunut toteamaan leikin kovuuden. Ehkäpä kisojen suurin yllätys oli eilinen Jeremy Warinerin taipuminen hopealle miesten neljälläsadalla metrillä. Miehen epäuskoinen katse maaliviivan ylityksen jälkeen kuvatkoon oivasti koko kisoja - “What the hell just happened?!”

Tässä kohtaa Pekingin Linnunpesän suurimmat starat ovat löytyneet Jamaikalta. Aiemmin lähinnä reggaesta tunnetusta 2,6 miljoonaisesta kansasta löytyy tällä hetkellä niin paljon nopeita ihmisiä, että heikompaa hirvittää. Usain Boltin johdolla rennosti esiintyvät Karibian helmet ovat niin täynnä itseluottamusta, että he lähes räjähtelevät ympäri stadionia. Miesten pikaviestin äskeinen maailmanennätys oli kermaa kakun päälle ja samalla viimeinen puukko jenkkilauman symbolisen kansallisidentiteetin selkään. Lyömättömänä pidetty maailmanennätys vietiin pikajuoksun vanhalta hegemoniavaltiolta kuin karkki lapselta - helposti, vaivattomasti, rytmikkäästi ja nöyryyttäen. Samalla siirtyi yleisurheilumaailman symbolinen keskipiste ainakin väliaikaisesti Jamaikaan. Siellä on nyt imua ja draivia.

Siellä missä on tuloksia, on myös epäilyksiä. Yhdysvalloissa tätä asiaa ei nimittäin helpolla sulateta. Ensimmäiset vihjailut jamaikalaisten järjestelmällisestä dopingin käytöstä onkin siellä jo heitetty ilmoille. Niin missäs ne Balco-laboratoriot taas sijaitsivatkaan..? Lyhyt on ihmismielen muisti ja urheilumaailma hektinen paikka. Kuka enää muistaa Marion Jonesia, Tim Montgomerya ja kumppaneita.

Vaan mitenkäs ovat asiat kylmässä Pohjolassa? Suomalaisten kilpailut huipentaa jälleen kerran miesten keihäänheiton finaali. Taas vaihteeksi ollaan tultu tilanteeseen, jossa finskien kisat joko pelastuvat tai uppoavat keihäsveijareiden suoritusten myötä. Kolme suomalaista keihäsperinteen jatkajaa astelee huomenna keihäsradan päähän kovat odotukset niskassaan. Joukossa kaksi jäyhää pohojanmaan miestä ja kolmas hieman puheliaampi. Kansakunnan kaapin päällä olisi nyt tilaa, sankaruutta olisi jaossa.

Miten mahtaa käydä? Pystyykö Thorkildsen vastaamaan Terojen iskuun? Mitä tekee Vasilevskis? Yllättääkö Wirkkala? Ovatko oikeat keihäät tällä kertaa vauhtiradan varressa, vai onko suomalaisten keihäät piilotettu stadionin uumeniin?

Vähintään yksi mitali tulee, jopa kaksi on hyvin lähellä.

Kommentoi

Tuomo Lehtinen

  • Kirjoittaja on kestävyysjuoksu- valmentaja ja entinen maajoukkuejuoksija.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle