Tuomon olympiablogi

« Kaikkien aikojen naisten kymppi! | Mahtava Maria! »

Jäätävät hermot

Aihe 4, 17.8.2008 19:28, Tuomo Lehtinen

“Nyt meni hermot ja sen kyllä huomaa!”, lauloi Solistiyhtye Suomi. Joillakin hermot ovat rautaa, joillain jopa jäätävät. Sellaiset löytyvät Oopee Karjalaiselta. Töysän vahvimmasta miehestä on viimeisen olympiadin aikana kasvanut vuorenvarma arvokisaurheilija. Urheilussa tilanteet muuttuvat pirun nopeasti - neljä vuotta sitten Karjalainen heitti alkukaudesta hurjia tuloksia ja lähti olympialaisiin mitalisuosikkina. Itse kisat menivät penkin alle, Karjalainen jäi ulos finaalista ja sai ikuisen epäonnistujan leiman otsaansa hermoilunsa vuoksi.

Tie on ollut pirun raskas, mutta kannattava. Nyt neljä vuotta myöhemmin sama mies on tilanteessa, jossa voidaan puhua Suomen tasaisimmasta yleisurheilijasta. Helsingin MM-kilpailuissa kelkka kääntyi ja sen jälkeen jälki on ollut vaikuttavaa: Helsingissä viides, Göteborgissa toinen, Osakassa yhdeksäs ja nyt kuudes. Kolmessa viimeisessä arvokisassa tauluun on isketty kauden paras tulos, kauden tärkeimmällä hetkellä. Pekingin finaalista saldona jopa neljä kauden parasta heittoa.

Oopee on hieno osoitus siitä, mitä omaan itseen uskominen saa aikaan. Monen vuoden kiirastulta ei enää kukaan muista, kun leka lentää riittävän pitkälle. Monta vuotta meni opetellessa arvokisojen tavoille, mutta nyt muut saavat mennä opiskelemaan Oopeelta. Mies on heittäjäksi vielä sen verran nuorikin, että tulevaisuudessa tasaisuus tullee kääntymään yli 80 metrin kaariksi ja useaksi mitaliksi.

Oopeen esimerkki panee miettimään sitä, josko sittenkin kannattaisi urheilijoita vain ajaa entistä rohkeammin jo nuorina sisään arvokisakuvioihin. Ruotsin mallia en ainakaan kannata, jossa koviakin tekijöitä jätetään kisoista ulos. Jollei nuoria ole siinä vaiheessa ajettu kunnolla sisään, kun tähdet lopettavat, koittaa kuivat ajat. Jopa A-rajan saavuttaneita jätettiin kotiin ruikuttamaan. Räikein tapaus naapurilta oli lahjakkaan 23-vuotiaan 7-ottelijan Jessica Samuelssonin rannalle jättäminen kolmesta A-rajan ylityksestä huolimatta. Joku sanoo kovan valintaseulan olevan motivaation kohottajan, minun mielestäni se on tyhmyyttä.

Se tuli tänään selväksi, että Karibian meren vaikutusalueelta löytyvät maailman nopeimmat ihmiset. Jamaikan Usain Bolt oli vielä parempi kuin kukaan uskoikaan, enkä jaksa toistella kaikkia ylisanoja jotka hänestä on jo sanottu. Mutta nopeita ovat sen maan naisetkin! Shelly Ann-Fraserin johdolla tripla kotiin ja voittajalle samaan hengenvetoon jaettakoon iloisimman mestarin titteli. Valloittava hymy leidillä!

Naisten estejuoksu oli meidän perheessä sattuneesta syystä kaikkein tarkimman syynin alla. 9 minuutin haamuraja alittui odotetusti monen vuoden hakemisen jälkeen. Pikkuhiljaa lajin taso alkaa nousta sinne missä muutkin kestävyyslajit ovat. Vielä on huipulla kuitenkin tilaa.

Kommentoi

Tuomo Lehtinen

  • Kirjoittaja on kestävyysjuoksu- valmentaja ja entinen maajoukkuejuoksija.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle