Tuomon olympiablogi

« Maailman nopein ihminen | Jäätävät hermot »

Kaikkien aikojen naisten kymppi!

Aihe 3, 16.8.2008 13:15, Tuomo Lehtinen

Olipa huikea naisten kympin finaali eilen! Naisten kymppi oli sellaista juoksemisen juhlaa, jota ainoastaan arvokisat voivat parhaimmillaan tarjota. Ilman jäniksiä juoksijat joutuvat itse miettimään, mitä tekevät ja silloin taktiset asiat nousevat arvoonsa. Eilisen finaalin käsikirjoitus muuttui moneen kertaan, kun juoksijat nostivat kukin vuorollaan panoksia. Koko ajan on puhuttu siitä, ettei Kiinassa voida juosta kestävyyslajeissa olosuhteiden takia kovaa, mutta toisin kävi. Ilmiselvästi tilanne ei ole ollenkaan niin vaikea kuin on kuviteltu.

Kilpailun jokerina esiintyi Hollannin ex-kenialainen Lornah Kiplagat, joka iski heti paukusta keulaan. Kiplagatin taktiikkana näytti olevan muiden tappaminen kuolemaa halveksuvaan matkavauhtiin. Kiplagatin eväät oli kuitenkin syöty 3 kilometriä ennen maalia, jolloin Turkin Elvan Abeylegesse laittoi oman taktiikkansa toimintaan. Tässä kohtaa alkumatkan vetojuhdasta tuli narri ja hänen kohtalonaan oli hiipua taustalle.

Abeylegesse runttasi jokaisen kierroksen ensimmäisen puoliskon kovaa ja hiukan hölläsi toisella. Sen jälkeen sama homma uudelleen. Aivan mieletön taktiikka, sillä kyseessä on raain mahdollinen tapa juosta. Vauhtileikittely kovassa helteessä, lähes maailmanennätys vauhdissa on jotain, mitä ei nähdä kuin ehkä kerran parissakymmenessä vuodessa. Olin aivan varma, ettei Turkkia edustava ex-etiopialainen kestä omaa yritystyään, mutta olin väärässä.

Abeylegessen sisukas yritys tuntui epätoivoiselta. Mutta toisaalta se oli hänen ainoa mahdollisuutensa. Abeylegessellä ei koskaan ole ollut kiriä, kun taas etiopialaiset ovat kuuluja kovasta loppuvedostaan. Abeylegessen ensimmäinen veto pudotti kaksi etiopialaista kelkasta. Seuraus oli se, että heistä toinen romahti totaalisesti ja joutui keskeyttämään hoiperreltuaan hetken tajunnan rajamailla rataa ympäri. Toinen isku pudotti letkasta “valkoiset”. Kolmas ruoskan sivallus koitui kohtaloksi kahdelle kenialaiselle. He tekivät virheen seuratessaan turkkilaista näin pitkään. Seurauksena molempien vauhti hiipui niin paljon, että kierrosta aiemmin pudonnut USA:n Shalane Flanagan sai heidät kiinni ja juoksi riemastuttavan pronssin.

Flanaganin juoksu oli monessakin mielessä yllättävä. Hän kärsi vielä alkuviikosta ruokamyrkytyksestä, mutta oli kuin olikin toipunut tästä ja juoksi itsensä mitaleille ja samalla maanosansa ennätyksen. Olympiaunelmaa jos mikä - sairasvuoteelta yllätysmitaliksi.

Ainoastaan Etiopian Tirunesh Dibaba pystyi seuraamaan turkkilaista loppuun saakka. Kaksi kierrosta ennen maalia näytti siltä, että rohkean sissin eväät oli syöty. Hän vilkuili epätoivoisen oloisesti taakseen 500 metriä ennen maalia ja kellon armottoman kilkutuksen jälkeen näytti peli selvältä. Majesteetillisesti juokseva Tirunesh Dibaba lipui kärkeen, kuten niin monesti ennenkin. Mutta vielä kerran Abeylegesse yritti. Hän pystyi kiristämään vauhtiaan sen verran etukaarteessa, että sai itsensä rimpuiltua takasuoralle asti Dibaban rinnalla. Sitten väistämätön tapahtui, Dibaba lisäsi pykälää koneeseen ja meni menojaan. Tosin tyhjä oli Dibabakin, sillä hän joutui katsomaan huolestuneena olkansa yli takakaarteessa. Koskaan ennen ei Dibaban kiri ole näyttänyt yhtä jäykältä kuin eilen. Mutta se kuitenkin riitti.

Voittoaika 29.54,66 on uusi moraalinen maailmanennätys. Kiinalaisen Wang Junxian 1993 juoksemaan ennätykseen liittyy niin paljon epäselvyyksiä, että on ihme IAAF:n edelleenkin pitävän sen listoillaan. Sen kisan väliajoissa oli ihmeellisyyksiä, joiden mukaan viimeinen 3km olisi juostu lähes ME-tahtia ja välissä joku satanen 12 sekuntia.

Joka tapauksessa eilen nähtiin kaikkien aikojen paras olympialaisten naisten kestävyysjuoksufinaali. IAAF on täysin oikealla tiellä aikoessaan poistaa tulevaisuudessa jänisjuoksut GP-sirkuksesta. Tuon päätöksen jälkeen kestävyysjuoksu lajina tulee kokemaan uuden elämän. Persoonat nousevat esiin ja kilpailuelementti korostuu.

Kommentoi

Tuomo Lehtinen

  • Kirjoittaja on kestävyysjuoksu- valmentaja ja entinen maajoukkuejuoksija.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle