Suuntana Peking

« Kulkemattomuuden kirous | Elämää valintojen jälkeen »

Itärajalta kajahtaa

Aihe Uncategorized, 16.7.2008 12:41, Tuomo Lehtinen

Kotimaisen yleisurheilukesän huipennus lähestyy. Olympialaisiin annettavat näytöt pitää tehdä ennen Kalevan Kisoja, jotka urheillaan jo reilun viikon päästä Tampereella. Suomessa on Pekingiin halajaville tarjolla oikeastaan enää kaksi paikkaa osoittaa Kiinan kelpoisuutensa, tänään Joensuun eliittikilpailuissa ja sunnuntaina saman sarjan osakilpailussa Lapinlahdella.

Joensuu on uusi tulokas eliittirintamalle ja erittäin positiivinen sellainen onkin. Itärajalta huokuu sellainen tekemisen meininki, josta on syytä kaikkien ottaa mallia. Eliittisarja on pitkään ollut samojen kisajärjestäjien pyörittämää ja uudistuksia on kaivattu. Joensuun myötä sarja saa uuden piristysruiskeen ja ennen kaikkea todella innokkaan sellaisen. Maakunnan oman YU-sankarin, Jukka Keskisalon varaan on hyvä rakentaa, sillä alueelta varmasti löytyy innostusta yleisurheilua kohtaan sekä yleisön että rahoittajien keskuudesta. Joensuussa ei ole kuitenkaan laskettu pelkästään tämän varaan, vaan liikkeelle on lähdetty tosissaan.

Nopeasti laskien Joensuun lähtölistoilta löytyy saman verran ulkolaisia urheilijoita kuin aiemmista kesän kotimaisista kisoista yhteensä. Reilusti yli 50 ulkolaista nimeä todistavat ainakin sen, että vielä Suomeenkin on mahdollista saada kansainvälistä väriä, kunhan ollaan ajoissa liikkeellä. Joku varmasti sanoo, ettei Joensuussakaan nähdä todellisia maailman tähtiä kovin montaa. No ei ehkä nähdä, mutta koko joukko suomalaiseen mittapuuhun verrattuna kovia urheilijoita. Moni laji on kaiken lisäksi rakennettu juuri sopivasti suomalaista tasoa silmällä pitäen.

Esimerkiksi miesten kasilla Mikko Lahtio saa kirittäjäkseen täsmälleen itselleen sopivat vastukset. Kisan lista on rakennettu niin, että onnistuessaan Mikolla on kaikki saumat jopa A-rajan alitukseen, mutta myös kamppailuun kilpailun voitosta. Tämä on erittäin tärkeää silloin kun pyritään optimaaliseen tulokseen. Jos paikalle olisi haalittu yksi 1.43 mies, jonka varaan koko kisa olisi rakennettu, ei nähtäisi hyvää kilpailua, eikä tuskin kovin hyvää lopputulostakaan. Nyt jäniksen vauhti on säädetty sopivasti 1.45 tasolle, johon tähtää moni juoksija. Loppukirikahinassa on tärkeää että rinnalla on muitakin.

Miesten pituudessa Tommi Evilä saa vastaansa kolme noin 820 tasoista hyppääjää. Kova tasainen kilpailu saattaa siivittää Tommin ties kuinka pitkälle. Mieluummin neljä tasaista hyppääjää, kuin yksi ylivoimainen. Näin annetaan katsojillekin enemmän. Sama juttu miesten 2000 metrin mielenkiintoisessa SE-kokeessa Jukka Keskisalon osalta. Vastassa on pari todella hyvää kenialaista juoksijaa, jotka eivät edusta omalla matkallaan aivan maailman top 6 kärkeä, mutta ovat juuri sopivia kirittäjiä Jukalle tähän paikkaan. Jälleen on saumat tehdä sekä hyvä tulos että myös nähdä suomalaisen voitto. Tässä tapauksessa kaiken lisäksi juoksijan omalla kotikentällä. Kisat on rakennettu niin, että illan viimeisenä lajina nähdään juuri kyseinen oman kylän pojan SE-yritys, joka onnistuessaan jättäisi kisoista loistavan maun.

Näiden lisäksi mukana on monta todella hyvää lajeja. Esimerkkeinä mainittakoon koko joukko olympialaisiin valmistautuvia Trinidad ja Tobagolaisia sprinttereitä, joiden myötä viivalla on 10.10-10.20 ja 20.30-20.70 tasoisia pikamenijöitä. Miesten kiekossa Frantz Krüger tavoittelee jo yli 66 metrin kaarta, miesten seivästä hyppää kypärä päässään Toby Stevenson, jonka ennätys on peräti 6 metriä tasan. Naisten satasella Johanna Manninen palaa tauon jälkeen radoille. Mannisen kirittäjinä koko joukko Karibian meren ääreltä tulevia juoksijattaria, sekä pari nousevaan sprintteritähteä Yhdysvalloista. Mannisen juoksun myötä nähdään myös onko pitkään viritteillä olleella naisten pikaviestijoukkue olympialaisiin -projektilla mitään realistista pohjaa. Ja tietysti mukana on myös miesten keihäänheitto ja Tero Pitkämäki adjutantteineen.

Sitten niihin rajoihin. Melkoista polemiikkia käydään keihäsvalintojen ympärillä tällä hetkellä. Kukaan ei oikein tunnu tietävän kuka lähtee heittämään keihästä Pekingiin. Pitkämäki on varma, Wirkkalakin on varma (vai onko?), mutta kuka on kolmas. Koko kauden tasaisesti nakellut Järvenpää, vai maailman tilaston kärkipaikoilla heiluva, toistaiseksi yhden kisan mies, Antti Ruuskanen. Äärettömän mielenkiintoiseksi pelin teki pari päivää sitten valmennusjohdon suunnalta tulleet lausunnot siitä, että kolmas paikka olisi jaettu Tero Järvenpäälle jo ennen etukäteen valintapaikaksi sovittuja Kalevan Kisoja. Tämä jättää melkoisen jossittelun varan Ruuskaselle, jonka pisin kaari on lentänyt rapiat 87 metriä tänä kesänä. Ruuskanen on takuuvarmasti todella suivaantunut tilanteesta ja täynnä näyttämisen halua. Hänellä on todella otollinen saumansa iskeä peli aivan sekaisin seuraavien kymmenen päivän aikana. Ensimmäinen paikka osoittaa kuntonsa hänellä on jo tänään.

PS. Purjehduksesta meikäläinen ei paljoa ymmärrä, mutta kuka käski mennä jakamaan olympiapaikan ennen EM-kisoja?

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Suuntana Peking

  • Tarina Lehtisen perheen yhteisprojektista, jossa Johanna juoksee ja Tuomo valmentaa.

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle