Suuntana Peking

« Palelua vuoristossa | Perjantai-illan vietossa Bisletillä »

Ratakausi avattu

Aihe Uncategorized, 31.5.2008 9:11, Tuomo Lehtinen

Johanna juoksi eilen illalla Dessaussa, vanhan Itä-Saksan puolella, ratakauden avaavana kilpailuna 1500m. Edellisestä ratakilpailusta olikin aikaa ehtinyt kulua melkein kaksi vuotta, joten jännitystä oli aistittavissa sekä Saksan että myös täällä Suomen päässä. Tyttö oli aavistuksen tulisilla hiilillä edelliset päivät ja ihan syystäkin. Ratakauden avauksessa on aina oma jännityksensä ilmassa, saatika sitten nyt kun viime kesä jäi kokonaan väliin.

Kisan kärjen piti hakea 4.06 aikaa, mutta kuten keskimatkoilla niin usein käy, veto epäonnistui. Vauhdittajaksi oli laitettu juoksija, jonka piti juosta ensimmäinen 1000m 2.45. No periaatteessa ihan hyvä suunnitelma, mutta kun juoksijan 800m ennätys on 2.09 ja tonnin enari juuri ja juuri haluttu väliaika, tietää jo ennen kilpaa, että veto tuskin tulee onnistumaan. Vauhdittajan rooli on vaikeampi kuin mitä ulkopuolelta luulisi. Jäniksen pitää juosta mahdollisimman tasaista vauhtia kisan kärjessä vauhtia säädellen. On aivan eri asia juosta tällä taktiikalla kuin siten, että saisi juosta oman kisansa muiden mukana. Kärjistäen voi sanoa, että jos kilpailujen järjestäjä haluaa väliajan 2.45:een, pitää vauhdittajaksi hommata juoksija jonka ennätys on vähintään 2.40.

Eilinen juoksu oli tökännyt puolentoista kierroksen jälkeen, jonka seurauksena 1000m kohdalla aikataulusta oltiin viitisen sekuntia jäljessä, kun jänö hyppäsi sisäkentän puolelle palauttelemaan. Johannalle tällä asialla ei kuitenkaan suurta merkitystä ollut, sillä tärkeintä oli ylipäänsä saada kausi avattua. Pari sekuntia sinne tänne tässä vaiheessa kautta ei ole loppujen lopuksi niin kamalan iso asia, ainoastaan sillä on merkitystä, että pääsee kisatuntumaan ja huomaa kaiken olevan ok. Ennätystä kun ei olisi kuitenkaan vielä eilen tullut, vaikka veto olisi ollut kuinka hyvä. Viimeisellä kierroksella vauhti kiristyi ja loppukirissä Johanna sijoittui kolmanneksi sekunnin voittajan takana. Aika 4.12,18. Tämä oli hyvä alimatkan avaus ennen ensimmäistä estekilpailua, joka on ohjelmassa viikon päästä Oslossa, legendaarisella Bislettin radalla. Euroopplaisen mailin Johanna juoksee seuraavan kerran ilmeisesti vasta kesäkuun loppupuolella. Silloin alkaa jo ajoillakin olla merkitystä, kovin pitkään ei auta tuntumaakaan haeskella.

Äsken vaimolta tuli viestiä Saksasta. Ajoivat kuulemma kolarin moottoritiellä matkalla Berliiniin. Onneksi keneenkään ei kuitenkaan sattunut. Lentoaikataulut toki menevät uusiksi, mutta se on vain hyttysen ininää henkikultaan verrattuna. Matkailu avartaa!

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Suuntana Peking

  • Tarina Lehtisen perheen yhteisprojektista, jossa Johanna juoksee ja Tuomo valmentaa.

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle