Ristiveto - » Me Too, ilmastonmuutos ja maahanmuuttokriittisyys
Ristiveto

« Kaikkein vaikein tunne |

Me Too, ilmastonmuutos ja maahanmuuttokriittisyys

Aihe ihmiskäsitys, ihmisoikeudet, kansainvälisyys, luonto, politiikka, 12.4.2019 13:00, Merja Hermonen

Koetut asiat ovat ihmiselle totta. Uhkailu ja uhkan mielikuvat kuvat luovat pelkoa. Kokemus epätasa-arvoisuudesta ja syrjään jäämisestä nostaa kritiikkiä. Väkivallan kohtaaminen herättää kiukkua. Ikävä kyllä, kaikkia näitä voi myös provosoida joukkoliikkeiksi asti mielikuvien perusteella.

Samaan aikaan kun maailma maapalloistuu, ihmisten henkilökohtaiseen osaamisiin ja tietoihin perustuvat kuplat voivat erkaantua toisistaan. Vieraantuminen lisää pelkoja. Tilastojen mukaan maailman turvallisimmassa maassa voidaan pelätä vieraita ihmisiä enemmän kuin turvattomimmassa.

Kansallinen itsekkyys on päivän sana. On ajateltava Suomea. On ajateltava Britanniaa. On ajateltava Yhdysvaltoja. On ajateltava Venezuelaa. Miltä kansallinen protektionismi ulkoapäin näyttää? Keskimäärin typerältä ja tuhoisalta, varsinkin omille kansalaisille. Miksi eri maiden kansalaiset sitten haluavat toimia noin?

Itsekkyys on luonnollinen, hengen pelastava reaktio todellisen hengenvaaran tilanteissa. Siksi me reagoimme niin. On oikein reagoida kiusaamiseen ja fyysiseen väkivaltaan, ja puhua niistä ääneen. Siksi Me Too -tyyppiset kampanjat osuvatkin ytimeen: ne paljastavat minkälaisissa asioissa todellinen uhka asuu - ja se asuu lähellä.

Silloin kun itsekkyydestä itsessään aletaan tehdä yleisesti hyväksyttävää normia ja politiikkaa, ollaan kuitenkin tässä yhteisessä maassa ja maailmassa alaspäin luisuvalla polulla. Yksinkertaisesti se, mikä ei edistä yhteistä hyvää, kääntyy yhteistä hyvää vastaan.

Kansallisuus- ja muut aatteet niin kuin uskonnotkin voidaan valjastaa viholliskuvien lietsontaan. Vierasmaalaisuus ja vähemmistöön kuuluminen muuttuvat silloin riskiksi. Sille polulle valumisen kohtalokkaat seuraukset me tunnemme toisen maailmansodan historiasta.

Maapallo on yksi, luomakunta on yksi, jokainen ihminen on ihminen. Ihminen äänestää myös itsekkäästi ja tunteella. Uhkakuvia ja oikeita uhkia kuvailevan uutisoinnin sekä valeuutisriskin kanssa onkin jokaiselle tavalliselle ihmiselle haaste, että arvoissaan tunnistaa terveen ja väärän itsekkyyden välisen rajan.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS