Ristiveto - » Vuoden tärkein hankinta
Ristiveto

« Arvokas lähtö | Hoivakriisistä rakkauspuheeseen »

Vuoden tärkein hankinta

Aihe Viestintä, elämäntaito, ihmissuhteet, 8.2.2019 18:43, Mari Leppänen

Vuoden vaihtuessa moni tekee erilaisia lupauksia. Näin helmikuuhun mennessä toiset ovat jo taipuneet ja joutuvat myöntämään, että vanhoilla mennään. Toiset taas ovat päättäneet, etteivät enää turhia lupaile. Minä kiitin elämästä ja kaikesta hyvästä ja päätin hankkia vanhan ajan herätyskellon.

Sosiaalinen media yrittää koukuttaa kaikin tavoin mielemme. Se vie keskittymiskyvyn ja läsnäolon taidon, ellei sille pistä hanttiin. Kun kännykkä toimii herätyskellona, se on käden ulottuvilla viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla. Jos uni ei tule, somen kuvavirta vie. Lukeminen iltaisin on jäänyt vähemmälle, saati sitten oleminen.

Sosiaalinen media on minulle tärkeä osa työtä. Se on yksi uutislähde ja välttämätön ikkuna erilaisiin keskusteluihin ja ilmiöihin. Somen kautta rakentuvat myös monet suhteet ihmisiin, jotka asuvat kauempana. Naapurien ja ystävien ryhmien kautta tiedän, mitä lähellä tapahtuu ja mitä ystävilleni kuuluu. Kun perheenjäseniä asuu eri puolilla maailmaa, some on usein ainoa ja tärkeä yhteydenpitokanavamme. On vaikeaa kuvitella elämää ilman sosiaalisen median eri verkostoja. Se tuo paljon hyvää elämääni ja on tärkeä työmaa.

Samalla se on vienyt rauhan monista kohtaamisista. Sosiaalinen media syö huomaamatta aikaamme. Se tekee meistä riippuvaisia, mutta jatkuva läsnäolo ja alttius eivät tee kenellekään hyvää. Arvostan ihmisiä, jotka sosiaalisissa tilanteissa osaavat olla levollisesti läsnä. Kunnioitan työkavereitani, jotka kokouksissa ja palavereissa keskittyvät käsillä olevaan asiaan, eivätkä ole vain fyysisesti paikalla.

En halua eroon somesta, mutta en myöskään halua, että se ottaa ylivallan. Ajattelen, että yhä tärkeämpää on taito rajata ja käyttää sosiaalista mediaa tarkoituksenmukaisesti niin töissä kuin kotonakin. Samaa taitoa meidän pitäisi opettaa myös lapsillemme.

Haluan tulevana vuonna silittää enemmän ihmisiä kuin puhelinta. Haluan katsoa silmiin, en omakuvien virtaa eri kanavissa. Pinnallisuuden rinnalle kaipaan syvyyttä, rauhaa. Kauneus on kauneutta somessakin, mutta se on sitä myös ilman sitä. Huomaatko sen?

Ensimmäinen askel on vanha kunnon herätyskello. Seuraavaksi voisi kokeilla sometonta sunnuntaita. Mitä tekisit, jos pyhänä olisikin aikaa levolle, itselle ja läheisille ihan vain tässä ja nyt?

Teksti on julkaistu Turun ja Kaarinan seurakuntien Lilja -lehdessä 1/2019.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS