Ristiveto - » Arvokas lähtö
Ristiveto

« Tytöt etusijalle ja uskontojen ihmiset rukoilemaan yhdessä | Vuoden tärkein hankinta »

Arvokas lähtö

Aihe arvot, elämäntarina, hautajaiset, ihmisyys, 3.2.2019 20:13, Karoliina Haapakoski

Papin työn hienoimpia hetkiä ovat hautajaiset. On aina suuri kunnia päästä saattelemaan ihmistä tämän viimeiselle matkalle. Kirkossa on hautajaisissa aivan omanlaisensa tunnelma. Arkun äärellä Pyhän voi aistia vahvasti.

Liikenteen melu kantautuu vaimeana kirkon kiviseinien lävitse muistuttaen, että seinien ulkopuolella elämä jatkuu. Sisällä aika on kuin pysähtynyt: kukaan ei vilkuile puhelinta, kenelläkään ei ole kiirettä mihinkään. Ilmassa huokuu paitsi suru myös arvokkuus. Mahdolliset sukuriidat eivät näy päällepäin, vaan vainaja hyvästellään kunnioittaen. Jokainen vainaja on samanarvoinen riippumatta siitä, onko viimeiselle matkalleen lähdössä menestyjä vai syrjäytyjä. Jokainen on ansainnut arvokkaan lähdön. Jokainen olisi ansainnut myös arvokkaan loppuelämän.

Suomessa useimmilla vainajilla on takanaan pitkä elämä, ja pitkään elämään mahtuu monenlaista. Jokainen tarina on runsas, rikas ja ainutlaatuinen. Siksi on riipaisevaa ajatella, että monen tarinan viimeinen luku kirjoitetaan laitoksissa, joissa vanhukselta on riistetty ihmisyys. Kun sängyssään joutuu makaamaan nälissään, märissä vaipoissa, pesemättömänä, haavat hoitamattomina, ei voida puhua ihmisarvoisesta kohtelusta.

Sivistysvaltion tunnistaa siitä, miten se kohtelee heikoimmassa asemassa olevia: lapsia, sairaita, vammaisia ja vanhuksia. Suomalainen sivistys, mihin katosit?

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS