Ristiveto - » Kirkot täyteen!
Ristiveto

« Muslimimaan joulu | Huomaa hyvä »

Kirkot täyteen!

Aihe Rakkaus, jumalanpalvelus, kirkko, perhe, 6.1.2019 12:42, Sari Sundvall-Piha

Joulun aikoihin olemme jälleen täyttäneet kirkot. Kauneimpien joululaulujen merkeissä ja aattohartauksissa on istuttu niin, että isotkin kirkot ovat kertavuotiseen tapaan pullistelleet väen paljoudessa. Menneiltä vuosilta on mielessäni muisto, kun takaani vedettiin köysi perässä tulevien kirkkoon pyrkijöiden eteen. Näkemättä en olisi voinut uskoa, että kirkko tulee koskaan niin täyteen, että tarvitaan lappua luukulle. Useimmiten ongelmamme kirkossa on juuri päinvastainen: miten löytäisimme tiemme seurakuntalaisten luo?

Oma työsarkani on kirkon perheneuvonnassa. Meillä ei ole pulaa kävijöistä vaan väkeä on tungokseksi asti. Ihmiset joutuvat hätänsä keskellä odottamaan aikaansa tuskastuttavan ja usein kohtalokkaankin kauan. Turun ja Kaarinan perheasiain neuvottelukeskuksessa kävi viime vuonnakin noin 1000 ihmistä puhumassa omasta kriisistään. Jonossa olijoita emme laskeneet, mutta joulun alla noin 70 soittajan perhe odotti oman asiansa vuoroa. Jos tulijoita olisi keskimäärin kaksi per soitto olisi kyse 140 ihmisestä. Usein paria kohdannut hätä ja myös apu koskee kuitenkin heitä kahta suurempaa joukkoa: jos lapsia olisi kullakin soittajalla yksi, puhuisimme noin kahdestasadasta ihmisestä odottamassa. Jos lapsia olisi kaksi aletaan jo olla lähellä kolmea sataa ihmistä, jotka hädässään odottavat pääsyä kirkon tarjoaman avun ja palvelun piiriin.

Turun seudulla tehtiin kysely alueen asukkaille, mitä he tietävät tai odottavat kirkolta. Monet eivät tienneet tai odottaneetkaan juuri paljon mitään. Auttamistyö oli kuitenkin työstä selkeästi jollakin tavalla tiedossa ja sitä kirkolta myös odotettiin.

Voisimme kirkossa ottaa nämä kyselyt paljon nykyistä enemmän tosissaan. Kenties suunnata työvoiman käyttöä yhä enemmän hädänalaisuuden ja yksinäisyyden kysymysten äärelle. Yksinäisyydestä puhumme myös jokaisessa perheen sisäisessä kriisissä. Jonkinlainen yksinäisyys on läsnä kaikessa perheneuvonnan työssä.

Perheneuvonta sai alkunsa yksittäisen papin lehti-ilmoituksesta, kun hän sodan jälkeen huomasi avioerojen yleistyvän ja päätti kääriä hihansa ja tarjota keskusteluaikoja niitä haluaville. Perheneuvonnan sarka on kasvanut yhdeksi kirkon kysytyimmistä työmuodoista ja voisi helposti tarjota tehtävää nykyistä paljon enemmälle määrälle työntekijöitä ainakin Turun seudulla. Tällöin voisivat kirkot täyttyä muulloinkin kuin jouluna.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen kirkon työntekijää kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat viestinnästä vastaava pastori Merja Auer, pastori, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra, nuorisotutkija Merja Hermonen, oppilaitospappi, tohtorikoulutettava Laura Arikka, perheneuvoja, pastori Sari Sundvall-Piha, pastori, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherran, pastori Risto Leppänen, pastori, oppikirjakirjailija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS