Ristiveto - » Muslimimaan joulu
Ristiveto

« Maailma muuttuu, joulu pysyy | Kirkot täyteen! »

Muslimimaan joulu

Aihe Yleinen, 30.12.2018 11:50, Aaro Rytkönen

Terveiset jälleen Muscatista, Omanin sulttaanikunnasta. Oman on Arabian niemimaan kaakkoiskärjessä oleva Suomen kokoinen maa, jonka kansalaisista käytännössä kaikki ovat muslimeita. Maassa asuu kuitenkin satojatuhansia kristittyjä: suurin osa meistä Euroopasta, Aasiasta, Afrikasta ja Yhdysvalloista.

Tämä on toinen talvi, kun asun perheen kanssa täällä. Jouluaattona meillä oli reilut kolmekymmentä astetta lämmintä ja aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Tällaisena hetkenä – ja tänä talvena yleensäkin – on tajuntaani iskenyt enemmän kuin aiemmin se tosiseikka, että olen todellakin kasvattamassa lapsiani maassa, jossa he eivät näe lunta ollenkaan. Lumi ei kuulu meidän talveen täällä – sen enempää kuin se ei kuulu meidän jouluunkaan. Siksi oli hauskaa ja huvittavaakin kun järjestin maassa asuville suomalaisille Kauneimmat joululaulut -tilaisuuden Al Amana -keskuksessa, niin lauloimme joka tapauksessa perinteisesti lumen peittäneen kukat laaksosessa. Tietyt perinteet ovat niin syvällä meissä Suomessa varttuneissa, että niitä haluamme jatkaa – asuimme sitten missä hyvänsä. Olen kuullut että näin on myös Espanjassa, Kanariansaarilla ja muualla, missä suomalaiset viettävät talveaan pimeältä ja kylmältä paossa.

Lumenpuutteesta huolimatta joulu tuntuu täällä joululta. Käydessäni jouluostoksilla paikallinen huivipäinen myyjä toivottaa minulle iloisesti hyvää joulua. Kaupassa soivat kristilliset joululaulut kaiuttimista, kunnes kaiuttimien kautta tuleva muslimien rukouskutsu katkaisee musiikillisen hetken. Se ei muuten oli yhtään pahitteeksi meille joulusta stressaantuneille ihmisille – ihan hyvä, että joku muistuttaa välillä rukouksen tärkeydestä. Siinä kaupanhyllyjen välissä olisi varmasti tärkeää ja hyödyllistä pysähtyä rukoilemaan ja miettimään, miksi tätä joulukiirettä oikein onkaan. Ja miksi me joulua vietämme.

Jouluaattona menimme kirkkoon. Iltapäivästä oli lapsiperheille järjestettävä joulujumalanpalvelus – aivan kuten kotisuomessakin. Kirkko oli täynnä lapsiperheitä ja ihmiset toivottivat toinen toisilleen siunattua Jeesuksen syntymäjuhlaa. Kirkosta pihalle tullessa huomasin toistatuhatta muovituolia, jotka oli aseteltu kauniisiin riveihin pihan suurelle kentälle. Ne olivat siinä odottamassa jouluyön messua ja paikalle odotettiin niin paljon ihmisiä, että kaikki eivät mahdu edes istumaan. Kirkot täyttyvät viikosta toiseen täällä ja kristityt voivat viettää omia juhliaan vapaasti kenenkään häiritsemättä.

Tällaista siis on viettää joulua muslimimaassa. Kristityt saavat iloita ja muslimit iloitsevat kristittyjen kanssa. Heille joulu on profeetan syntymäjuhla. Sain muslimiystävältäni seuraavan toivotuksen: ”Toivotan kaikille ystävileni ympäri maailmaa rauhan ja iloa juhliessanne joulua. Toivotan teille taivaallisen siunauksen aikaa”.

Taitaakin olla niin, että ainut ero suomalaiseen jouluun on noin neljäkymmentä lämpöastetta. Hyvä muslimimaassa joulua on kristityn viettää.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS