Ristiveto - » Maailma muuttuu, joulu pysyy
Ristiveto

« Älkää tuomitko | Muslimimaan joulu »

Maailma muuttuu, joulu pysyy

Aihe Yleinen, 21.12.2018 12:06, Laura Arikka

Keskustelin ystäväni kanssa joulusuunnitelmista. Hän kertoi viettävänsä joulua lastensa kanssa Tapaninpäivänä. Nyökyttelin, ja kerroin oman uusperheeni viettävän yhteistä jouluateriaa sekä ennen että jälkeen jouluaaton. Jouluaattoillan vietämme mieheni kanssa Malmin seurakunnan avoimessa ja yhteisessä joulujuhlassa. Työkaverini taas kertoi ruokalassa juhlivansa joulua puolisonsa ja omien lastensa kanssa joulupäivänä. Aatto on tämän vuoksi pyhitetty pariskunnan joulupukki-keikoille. Paras ystäväni puolestaan lähtee perheineen lomamatkalle.

Monien kulttuurien muuttuvassa Suomessa on joulunaikakin muutoksessa. Uusperheet, itsekseen elävät, pyhäpäivät töitä tekevät ja eri katsomusten ihmiset pohtivat kukin, miten toimia jouluna. Asioista ei enää päätetä vain oman perheen tai suvun kesken, vaan myös laajempien perhekokonaisuuksien toiveiden ja aikataulujen pohjalta. Joulunviettoon saattaa samassa perheessä vaikuttaa eri maiden, kirkkojen ja uskontojen omat juhlaperinteet. Joissain perheissä ollaan osittain töissä ja ruokailut suunnitellaan työaikataulun mukaan. Toisissa perheissä ja parisuhteissa pohditaan, miten jaksetaan joulun vapaat ylipäätään yhdessä. Monella ei ole ketään, kenen kanssa pohtia, suunnitella ja viettää joulua.

Joulun pyhäpäivät ovat saattaneet menettää vetovoimaansa totutun, kunkin perheen perinteisen tapakulttuurin osalta. Pyhyys joulunaikana näyttääkin syntyvän ennen kaikkea siitä, että se on mahdollista viettää läheisten ja rakkaiden ihmisten kanssa, oli aikataulu viikon sisällä sitten millainen tahansa. Uusimman tutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät pyhänä erityisesti rakkautta, läheisiä ja turvallisuutta. Näihin pyhiin asioihin, tai niiden puuttumiseen, kiteytyy myös joulun ilot ja surut.

Myös joulu itsessään on kuitenkin vielä merkityksellinen. Siitä kertoo se tunteiden kohina, kun kirkot, kirjastot ja kaupat kertovat, että ne ovat jouluna avoinna kaikille. Jouluna päästään siis edelleen pyhyyden äärelle. Se voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Vapahtajan syntymistä, perheiden ja läheisten arvostamista, turvallista rauhaa kiireestä, mahdollisuutta tehdä rauhassa juuri niin kuin itse haluaa tai sellaista aikaa, jolloin ihmiset ovat pimeydestä huolimatta liikkeellä, monet ovet ovat ihmisille auki ja juhlan sekä ilon jakaminen isommassa porukassa on itsekseen elävillekin mahdollista.

Viime viikonlopun vietin Lontoossa. Kaupungissa, jossa monien kulttuurien, uskontojen, elämäntilanteiden ja kansallisuuksien kirjo kiteytyy. Joulua oli siellä joka puolella. Sitä oli kauppojen ikkunoissa, kirkkojen ja katedraalien käytävillä, ravintoloiden ruokalistoilla, katujen varsilla ja kimmeltävinä valoina niiden yläpuolella, pubien sisustuksesa ja ihmisten sydämissä.

Suomi ja maailma muuttuu, joulu pysyy. Kaiken keskellä muuttuvat jouluperinteet kertovat siitä, että joulu on edelleenkin ihmisiä yhdistävä rauhanprojekti, ja että Jeesus, Rauhan Ruhtinas, on tuonut jotakin ennennäkemättömän hyvää tähän maailmaan.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS