Ristiveto - » Onko kirkolla tulevaisuutta?
Ristiveto

« ”Kyllä minä nyt voisin sittenkin äänestää” | Älkää tuomitko »

Onko kirkolla tulevaisuutta?

Aihe Naispappeus, Rakkaus, ihmisyys, kirkko, uskonto, 16.11.2018 2:03, Karoliina Haapakoski

Vietin viime viikolla parinkymmenen muun papin seurassa innostavan kolmipäiväisen kurssilla, jonka teemana oli kirkon usko, tunnustus ja ekumenia. Luterilaisen kirkon tunnustuksesta puhuttaessa ei voida täysin sivuuttaa luterilaisia tunnustuskirjoja. Kurssilla katseltiin kuitenkin aika vähän taaksepäin Lutherin suuntaan. Sen sijaan tähyilimme kohti tulevaa. Päällimmäisenä mieleeni jäi pyörimään kysymys: Mikä on kirkon tulevaisuus?

Äkkiseltään katsottuna kirkon kohtalo saattaa näyttää synkältä, sillä jokainen tietää, että kirkon jäsenmäärä laskee kuin lehmän häntä. Kirkosta erotaan laumoittain, ja jos lapsikasteiden määrä vähenee jatkossa samaan tahtiin kuin tällä hetkellä, viimeinen suomalainen kastetaan vuonna 2056. Onko kirkolla mitään toivoa, vai pitäisikö antaa suosiolla periksi? Kyllä, toivoa on ja ei, ei pidä antaa periksi. Mutta vanhaankaan ei voi jumittautua pelkästä jumittautumisen ilosta.

Länsimaisen ihmisen hengellisyyden tarve ei ole kadonnut mihinkään. Moni kysyy edelleen kysymyksiä, joihin kristinusko voi antaa vastauksia: Mikä on elämän tarkoitus? Mikä on ihminen ja ihmisen paikka? Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen? Kirkolla on hyviä vastauksia, mutta sen on saatava äänensä kuuluviin. Moni sulkee kirkon sanomalta korvansa, koska joskus näyttää siltä, että kirkko elää toisin kuin opettaa.

Kokemukseni mukaan kirkossa saarnataan nykyään enimmäkseen armoa ja Jumalan rakkautta. Sellainen synnistä varoitteleminen ja helvetillä pelottelu, joka on etäännyttänyt monet suomalaiset kirkosta, ei ole enää 2000-luvulla valtavirran evankeliumia. Siksi onkin sääli, että usein media tarttuu hanakimmin juuri niihin uutisiin, joissa konservatiivit paheksuvat milloin seksuaalivähemmistöjä, milloin naisten pappeutta. Sellaiset näkemykset ovat kuitenkin kirkon marginaalia.

Kirkon maltillisten äänen on vahvistuttava, sillä armon ja rakkauden sanoma on saatava kuuluville (ja jolla on korvat, se kuulkoon, niin kuin Jeesus sanoi). Uskon, että sellaiselle sanomalle on tarvetta. Kirkon on myös elettävä niin kuin opettaa, sillä vain totuudellisuus ja rohkean esimerkin antaminen tekee kirkosta ja sen opetuksesta uskottavan – ja vain uskottavalla kirkolla on tulevaisuus.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS