Ristiveto - » Ilmastosynti, ilmastoarmo, ilmastopelastus?
Ristiveto

« Muuttuuko kirkko – ja mihin suuntaan? | Miksi en ihaile ketään? »

Ilmastosynti, ilmastoarmo, ilmastopelastus?

Aihe luomakunta, luonto, politiikka, usko, ympäristö, 18.10.2018 20:49, Sinikka Pietilä

Ellei asu luolassa, jossa ei ole nettiä, ei ole viimeisen viikon aikana välttynyt kuulemasta IPCC:n ilmastoraportista. Sen mukaan ihmiskunnan on tehtävä suuri käännös seuraavan 12 vuoden aikana, tai muutokset ovat massiivisia. Tämä on nykyihmisen maailmanloppukuva. Raportti on aiheuttanut yksittäisissä ihmisissä paljon ahdistusta ja voimattomuutta suuren ja mahdottoman tehtävän edessä.

Paavali kirjoittaa kirjeessään Roomalaisille: ”Huomaan siis, että minua hallitsee tällainen laki: haluan tehdä hyvää, mutta en pääse irti pahasta. Sisimmässäni minä iloiten hyväksyn Jumalan lain, mutta siinä, mitä teen, näen toteutuvan toisen lain, joka sotii sisimpäni lakia vastaan. Näin olen ruumiissani vaikuttavan synnin lain vanki.”

Tämä resonoi minussa vahvasti suhteessa ilmastovastuuseen. Haluaisin kyllä toimia oikein, mutta se tuntuu mahdottomalta. Tarkkaa tietoa on vaikea saada - minkä tahansa ohjeen kuuleekin, joku on sitä kyseenalaistamassa. Että onko se lähiruokana tuotettu luomupossu nyt ilmaston kannalta parempi, vai se kaukomailta tuotu pähkinä. Muovikassit tuhoavat maailman, mutta yhden kangaskassin tekoon menee myös luonnonvaroja. Ydinvoimasta ei tule hiilidioksidipäästöjä, mutta entäs se ydinjäte?

IPCC:n raportti on hallitustenvälinen. Se on suunnattu ensisijaisesti valtioiden johdoille, ei yksittäisille ihmisille. Tällä yksilö voi lohduttaa itseään. Valtioiden on säädettävä veroja, säädöksiä ja lakeja, jotka johtavat hiilidioksipäästöjen pienenemiseen ja hiilidioksidin ”syöjien” (esimerkiksi metsät) lisääntymiseen.

Kirkko on yhteisö ja tärkeä, vaikutusvaltainen toimija. Näin sekä Suomessa, että maailmanlaajuisesti. Ja me ihmiset olemme kirkko. Seurakuntavaaleihin on kuukausi, nyt jos koskaan on hyvä aika haastaa jokaista ehdokasta miettimään asioita ilmastonäkökulmasta omalla paikallaan. Vaaleilla valitut luottamushenkilöt viime kädessä päättävät, tuleeko kirkkoon ekosähkö, hankitaanko kierrätysastiat joka paikkaan, ovatko etätyöpäivät sallittuja, syödäänkö rippileireillä kasvis-, kala- ja lähiruokaa, ja niin edelleen. Tuhannet pienet arjen valinnat kertautuvat nopeasti, kun puhutaan kirkosta koko Suomen tasolla. Maailmanlaajuisestikin kristityt voivat yhdistää äänensä ja myös vaikutusvaltansa.

Raamatun alkulehdillä Jumala antaa ihmiselle tehtäväksi varjella tätä planeettaa. Sen tehtävän ihminen on sössinyt pahemmin kuin minkään muun. Tämä on syntiä. Se, että ihmisen toimien takia eläinlajeja kuolee sukupuuttoon, on syntiä.  Se, että ihminen on aiheuttanut ilmaston lämpenemisen, ja se osaltaan on yksi tekijä lähi-idän kriiseissä, on syntiä. Synnille tyypillistä on, ettei sitä pysty itsekurilla lopettamaan. Vain armo auttaa. Jeesus on koko luomakunnan vapahtaja.

Perisynti on nimenomaan sitä, että otsallaankin näkee oman toimintansa tuhoisuuden, eikä silti yksin pysty suuntaansa muuttamaan. Syyllisyys lamaannuttaa, eikä lamaantuneena jaksa tehdä hyviä valintoja yksilönä, saati taistella yhteisön valintojen puolesta. Tässä kohtaa saa ja pitää turvautua Jumalaan. ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon”, hän lupaa. Raamattu on täynnä tarinoita siitä, miten Jumala auttaa ja pelastaa kokonaisia kansoja täydin mahdottomista ja toivottomista tilanteista. Hän rakastaa edelleen meitä ja luomakuntaa, ja tahtoo meille hyvää. Tartutaan siihen toivoon ja ollaan se muutos, jonka toivomme maailmassa näkevämme!

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS