Ristiveto - » Haussa hallintoihmisiä
Ristiveto

« Mitä jos kirkon työntekijän olisi pakko käydä kirkossa? | Digiloikka on iloinen asia »

Haussa hallintoihmisiä

Aihe Seurakuntavaalit, Yleinen, 31.8.2018 22:11, Risto Leppänen

Kirkko on ihmisiä varten. Kirkon kaikkein tärkein työ tapahtuu siellä, missä ihminen kohtaa armollisen Jumalan ja välittävän ihmisen. Tämän ihmeen ja hyvyyden voi kohdata yhtä hyvin ehtoollispöydässä, kylällä kuin somessakin – tai missä ikinä ihmiset toimivat, elävät ja liikkuvat.

Kun on kiinnostunut ihmisistä tai vaikkapa ehtoollispöydästä, sellainen elämän alue kuin hallinto saattaa tuntua hyydyttävältä ja tylsältä. Onneksi hallinto ei ole kirkossa kaikkien pääasia. Mutta ne joita se erityisesti koskee, tietävät sen olevan elämää asioiden, pykälien, lukujen ja faktojen kanssa.

Vaikka hallinto kuinka on paperinmakuista, sen avulla seurakunnan elämää ja ihmisiä silti johdetaan. Hallinnossa päätetään seurakunnan työntekijöistä, sen toiminnasta ja yhteisten varojen käytöstä. Esimerkiksi Liedossa päättäjien on vuosittain mietittävä, miten se noin 3 miljoonan euron budjetin käyttää. Ja näitä päätöksiä tehdessä pitää huolehtia myös siitä, että kirkko on mukana vielä lastenlastemmekin elämässä.

Hallinnossa ratkotaan toisinaan myös vaikeita asioita, niitä jotka syystä tai toisesta elämä on laittanut sotkuun. Silloin totuudellisuus, oikeudentunto ja terve harkinta ovat päättäjän tärkeimpiä ominaisuuksia. Säädösten, talouden ja kompromissien maailmassa ei aina ole mahdollista vastata samalla armollisuudella kuin vaikkapa ehtoollispöydässä.

Molempia tarvitaan, sillä hallinto tuo yhteiseen elämään järjestyksen ja hengellisyys vapauden.

Hallinto ei ole mitään rakettitiedettä. Se ei saa olla vain lakipykälien tai säädösten taakse piiloutunutta puuhaa. Ihmisiä ei saa harhauttaa hallinnollisilla silmänkääntötempuilla. Hyvä hallinto on oikeudenmukaista ja ymmärrettävää, siitä käy ilmi miksi ja millä perusteilla päätöksiä tehdään. Siis ihan arkijärjen mukaista toimintaa!

Hyvä hallinto kohtelee ihmisiä tasapuolisesti. Hyvä hallinto on vakaan, toimivan ja kaikille avoimen seurakunnan edellytys. Jotta tasapuolisia päätöksiä syntyy, on uskallettava puhua ja tuoda selkeästi esille oma mielipide. Sujuvan hallinnon eteen on nähtävä vaivaa.

Seurakuntien hallinnossa tarvitaan jälleen kerran arkijärjen omaavia ihmisiä kantamaan yhteistä vastuuta. Vaalien ehdokasasettelu päättyy 17.9.2018.

Toivottavasti nykyiset päättäjät tai sitä harkitsevat, voivat olla käytettävissä. Lähde mukaan! Nyt alkaa olla viimeinen hetki eri puolueissa ja ryhmissä aktivoitua seurakuntavaaleihin.

Seurakunta voi sitä paremmin, mitä enemmän sen varoja ohjaavien päättäjien näköpiirissä on koko seurakunnan tarpeet ja aivan erityisesti elämässään eri tavoin ahtaalle joutuneitten huolet. Jos näin käy, kirkko täyttää tehtävänsä, on rohkea ja ihmisiä varten.

Risto Leppänen
kirkkoherra

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS