Ristiveto - » Isän Kotona
Ristiveto

« Pyhän kokemus ja pyhät sanat | Ilmastopakolaisena saaristossa »

Isän Kotona

Aihe Yleinen, 29.7.2018 10:41, Johannes Alaranta

Juhlittiin isää ja äitiä. Molemmat ovat saaneet elää jo pitkään. Kasvoin onnellisessa kodissa. Kotona opetettiin myöntämään virheet, opetettiin pyytämään anteeksi ja antamaan anteeksi. Opetettiin, että kaikki ihmiset ovat arvokkaita. Kaikkia kohdeltiin samalla tavalla. Opetettiin auttamaan. Autettiin niitäkin, jotka eivät olisi aina sitä ansainneet. Erityisesti opetettiin auttamaan kaikkia niitä, jotka muut ohittivat. Vartuin rakastettuna. Olen siitä ikuisesti kiitollinen.

Koululaisena minuun poltettiin kipeä leima: tuo on lesta. Se sattui merkillisen syvälle. Niin syvälle, että tunnen kivun yhä. En valinnut leimaa itse.
Ymmärrän leimaajia. Silti, tietysti, leimaaminen oli väärin. He eivät tienneet mitä he tekivät!

Myöhemmin aikuisena opin että on olemassa lapsuuden uskon lisäksi järjestelmä. Minun maailmassani niillä oli hyvin vähän tekemistä keskenään. Myöhemmin järjestelmä satutti minua empimättä, rumasti ja epäoikeudenmukaisesti. Se sattui leimaakin enemmän. Paljon enemmän. Siitä jäi arpia. Kaikkein eniten satutti se, että melkein kaikki asettuivat lopulta järjestelmän puolelle. Sitä oli vaikea hyväksyä. He eivät tienneet mitä he tekivät!

Onneksi oli se lapsena kotoa saatu Usko. Ilman sitä en varmaankaan olisi jaksanut. Onneksi ihminen selviää melkein mistä tahansa. Polttomerkistä ja hylkäämisestä. Ja onneksi oli niitä, jotka kannattivat!

Elämän Herra on aina sorrettujen, kiusattujen ja heikkojen puolella. Muiden alistajat, kiusaajat ja farisealaiset johtomiehet tai naiset ovat aina sielunvihollisen palveluksessa.

Rauha! Sen olen saanut. Se riittää tänään. Se kantaa loppuun asti ja sen yli. Rauha auttaa näkemään kipujen läpi myös hyvää.

”Jumalan Rauhaa rinnassansa
Ken kantaa maassa kuoleman
On onnellinen kulkeissansa
Maan vieraan poikki taivaaseen.

Kun pienen hetken vielä ootan
Niin saapuu vieraat taivahan
Uskossa elän herraan luotan
Kotihin minut noudetaan.”

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS