Ristiveto - » Pyhän kokemus ja pyhät sanat
Ristiveto

« Juhannusyön taikaa | Isän Kotona »

Pyhän kokemus ja pyhät sanat

Aihe maailmankatsomus, maailmankuva, uskonto, 22.7.2018 11:49, Sinikka Pietilä

Me ihmiset koemme maailman loputtoman moninaisilla tavoilla. On ihmisiä jotka hahmottavat viikonpäivät väreinä ja ihmisiä jotka eivät osaa kuvitella minkäänlaisia visuaalisia kuvia päässään. Tämä saa minut miettimään, miten moninaisia tapoja kokea pyhää meillä mahtaakaan olla. Pyhän kokemusta ei ole juurikaan tutkittu Suomessa, joskus on kysytty ”onko sinulla hengellisiä kokemuksia” mutta ei sen tarkemmin sitä, mikä tämän kokemuksen sisältö on.

Itselleni oli suuri yllätys, että pyhän kokemukset ovat aika harvinaisia. Itselleni hengellisyys nimenomaan kokemuksen kautta on se ensisijainen hengellisyyden muoto. Vasta kuultuani, ettei kaikilla ole hengelliseksi luokiteltuja kokemuksia ollenkaan, olen alkanut ymmärtää mitä ihmiset tarkoittavat kun sanovat että saarna ja älyllinen pohdiskelu on heidän uskonsa keskeisin sisältö.

Pitääkö meillä olla yhteinen kokemus, jotta meillä voi olla yhteinen usko? Mielestäni ei. Ihan yhtä lailla yhdellä ihmisellä voi olla erilaisia suhteita erilaisiin ihmisiin. Eiköhän meidän Luojamme tiedä, minkä kosketuspinnan kautta hän itse kunkin löytää. Jokaisen kristityn yksilöllinen hengellisyys kuitenkin mahtuu sen laajan sateenvarjon alle, jota kutsutaan Kristukseksi.

Kristus on luovuttamaton osa kristinuskoa, alku- ja loppupiste. Mikään epämääräinen jumaluus ei riitä kuvaamaan sitä, että Jumala tuli ihmiseksi. Jeesus sai rakkoja varpaisiinsa, aivasteli tavallisessa flunssassa, nauroi ja itki. Hän tietää, mitä ihmisen elämä on. Pyhän Hengen välityksellä hän toimii tässä maailmassa. Hänen vaikutuksensa voi tuntea, vaikka häntä ei voi nähdä. Ja toisaalta - mitään tunnetilaa tai kokemusta ei vaadita siihen, että häneen saa turvautua.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS