Ristiveto - » Kirkko natisee, arkkipiispa valitaan
Ristiveto

« Arkkipiispa luovii myrskyjen keskellä | Me too ja kirkko »

Kirkko natisee, arkkipiispa valitaan

Aihe Yleinen, 27.2.2018 19:21, Tapani Rantala

Torstain 1.3. äänestyksessä ratkeaa, onko kirkkomme seuraava arkkipiispa Tapio Luoma vai Björn Vikström. Ehdokkaat profiloituvat eri tavoin, mutta kumpaakin heistä leimaa sovittelevuus, harkitsevuus ja kuuntelukyky. Yksi piispan – aivan erityisesti arkkipiispan - keskeisiä tehtäviä on pitää huolta kirkon yhtenäisyydestä ja ykseydestä. Tämä tehtävä ei ole helppo. Kirkkolaiva kulkee tyrskyissä ja natisee.

Tapio Luoma on vaalikeskusteluissa korostanut kärsivällisyyttä, yhteistä pohdintaa ja hidasta etenemistä. Päätöksiä voidaan tehdä, kun yksimielisyys on riittävän suurta.

Björn Vikström on puolestaan todennut, että kirkossa tulee olla tilaa eri lailla ajatteleville. Keskustelua ja yhteisen tien etsimistä tarvitaan, mutta yksimielisyyden vaatimus ei saa lamauttaa kirkon elämää. Kirkossa tulee olla tilaa.

Kirkossa vallalla olevissa linjakiistoissa on kysymys Raamatun tulkintaeroista. Ovatko esimerkiksi ihmisoikeudet ja tasa-arvoisen kohtelun periaatteet Raamatun sanomasta nousevia vai siitä irrallisia? Onko esimerkiksi naisen asema miehelle alistettuna Raamatun ydinsanomaan kuuluva asia vai sen aikaisen kulttuurikontekstin tuote? Toiset katsovat, että avioliitto on muuttunut aikojen saatossa monin tavoin ja voi muuttua edelleen kulttuurikontekstin mukaan, mutta edelleen avioliitto tarjoaa tukea ja suojaa parisuhteelle ja lapsille. Toiset katsovat, että opetus avioliitosta naisen ja miehen välisenä kuuluu Raamatun ydinsanomaan. Siitä ei voida poiketa, vaikka järki ja yhteiskunnan lainsäädäntö muuta sanovat.

Mitä meiltä vaatii kirjain? Mitä vaatii rakkaus lähimmäiseen?

Tapio Luoma ja Björn Vikström ymmärtävät molemmat syvällisesti kirkon teologiset juuret, kehityskulut ja myös ekumeenisen kontekstin. Jompikumpi heistä saa johdettavakseen kirkon, jossa tarvitaan paljon kärsivällisyyttä, toinen toisensa kunnioittamista ja kuuntelua mutta jossa johtajalta odotetaan myös määrätietoista kulkemista eteenpäin, rohkeutta ja tien näyttämistä.

Äänestäjät päättävät, tuleeko arkkipiispan jalan olla enemmän kaasulla vai jarrulla.

Tapani Rantala

(Jälkikirjoitus: edellä oleva ei ole kannatuskirjoitus vaan lyhyt analyysi. Ilmoitan kuitenkin pyynnöstä ja selvyyden vuoksi, että olen päätynyt tässä vaalissa kannattamaan Björn Vikströmin valintaa.)

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen kirkon työntekijää kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat viestinnästä vastaava pastori Merja Auer, pastori, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra, nuorisotutkija Merja Hermonen, oppilaitospappi, tohtorikoulutettava Laura Arikka, perheneuvoja, pastori Sari Sundvall-Piha, pastori, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherran, pastori Risto Leppänen, pastori, oppikirjakirjailija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS