Ristiveto - » Costa del Solin vuorilla väreilee hengellinen elämä
Ristiveto

« KÖYHYYDESTÄ PUHE | Arkkipiispa luovii myrskyjen keskellä »

Costa del Solin vuorilla väreilee hengellinen elämä

Aihe Yleinen, 14.2.2018 19:54, Risto Leppänen

Suomesta Espanjaan suuntautunut turismi on viime vuosina kasvattanut hurjasti suosiotaan. Vuosittain Espanjaan tehdään yli 800 000 matkaa ja pelkästään Aurinkorannikon lomaparatiisissa asuu pysyvämmin yli 20 000 suomalaista.

Ihmisten mielissä vahvin mielikuva Espanjan Aurinkorannikosta liittyy auringossa kylpeviin rantaturisteihin. Mielikuvalle on kyllä katetta, kun ajattelee joka päivä eri tavalla välkehtivää Välimerta, yli kolmeasataa aurinkoista päivää vuodessa ja kun katsoo rantaviivalla silmänkantamattomiin jatkuvaa hotellien ja lomahuoneistojen jonoa.


Kun Costa del Solista tuli osa perheemme arkea, katseen suunta muuttui ja mielikuvat monipuolistuivat. Löysimme pian Aurinkorannikkoa ympäröivät lumoavat ja vehreät sekä karut ja kuivat vuoristot. Vuoristosta on sittemmin tullut kävelyretkien ja polkujuoksujen jokaviikkoinen kohde.

Vuoristoon kannattaa lähteä, kun haluaa nähdä kauas tai jos haluaa jäsentää itseään ja elämäänsä uudestaan. Kun lähtee vuoristoon, löytää samalla hiljaisuuden. Aurinkorannikon vuoristossa tulee myös vastaan heräävän kevään kukkaloisto, viehättävät erakkokappelit ja tietysti uneliaat ja kuvankauniit valkoiset vuoristokylät.

Miksei tulevaisuudessa vuoristo ja sen hiljaisuus voisi kutsua entistä enemmän myös suomalaisia?

Aurinkorannikon patikkareiteistä on ilmestynyt jo useita suomenkielisiä oppaitakin. Esimerkiksi Pentti Korpela on tehnyt mainion 37 patikkareittiä käsittävän retkioppaan Espanjan Aurinkorannikon patikkareitit. Myös Aurinkorannikon suomalainen seurakunta järjestää talvikaudella viikoittain pieniä lähivuorten vaelluksia.

Kristityt aloittavat tuhkakeskiviikosta paastonajan. Tuhkakeskiviikko päättää paastoa edeltäneen karnevaaliajan. Edessä on 40 päivän matka pääsiäiseen.

Paastonaika merkitsee kutsua autiomaan hiljaisuuteen. Se tarjoaa mahdollisuuden yksinkertaistaa omia elämäntapojaan. Ehkä se onnistuu parhaiten pidättäytymällä esimerkiksi liharuuasta. Tai sitten jättämällä hetkeksi kaupungin valot ja hälinän. Ehkä voit vetäytyä lähimetsän, saunan tai tunturien hiljaisuuteen. Hiljaisuudessa voi katsoa itseä uudessa valossa.

Kristillisessä perinteessä vuorilla ja autiomaan hiljaisuudella on erityinen paikkansa. Kirkossa liki kaikki hengelliset uudistusvirtaukset ovat saaneet alkunsa vuoristojen ja autiomaan hiljaisuudesta. Suomalainen mystikko Pauli Annala on sanonut tämän osuvasti:

”Vain se, jonka kasvot autiomaan paahde on ahavoittanut ja jonka suun sen tuuli on kuivannut, on arvollinen tavoittelemaan elämän jaloimpia päämääriä. Ulkonaisilta olosuhteiltaan karu ja niukka autiomaa tarjoaa hedelmällisen ympäristön sille, joka tahtoo jäsentää itsensä ja elämänsä uudestaan” (Teologinen aikakauskirja 3/2005.)

¡Buen viaje!

Risto Leppänen
Aurinkorannikon turisti- ja siirtolaispappi 2.4.2018 saakka.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS