Ristiveto - » Syntyykö tulevaisuus Mun verkostoissa - missä tulevaisuus oikeasti tehdään?
Ristiveto

« Huoli- ja syntipuheesta hyvän näkemiseen | Miten poikien käy? »

Syntyykö tulevaisuus Mun verkostoissa - missä tulevaisuus oikeasti tehdään?

Aihe ihmiskäsitys, itsetuntemus, yhteiskunta, 8.11.2017 19:29, Merja Hermonen

Todellinen viestintä syntyy tällä hetkellä muualla kuin mediassa, sanovat tulevaisuuden tutkijat. Suurin osa ihmisistä näyttää kuitenkin olevan julkisuudessa hiljaa.

Pessimistit pelkäävät ja ovat taipuvaisia uskomaan tiedonvälityksessä voiman ja vallan näkymättömään salaliittoon: Ukrainan rajoilla vihreät miehet tuhosivat pari vuotta sitten kyber-uskottavuuden. Äärikansallismieliset liikkeet ja hämäräomisteinen media sekoittavat ihmisten päät. Pirstaloituminen ja vastakkain asettelujen kärjistyminen jatkuu. Pessimisti ajautuu perä edellä jököttämällä tulevaisuuteen.

Optimistit toivovat ja uskovat käytännön ratkaisuihin ja can do -meininkiin: Tehdään tulevaisuus itse. He rakentavat uutta.  Suomalaisella viestintä- ja nanoteknologialla rakennetaan yhteistä, hajautetustikin toimivaa tulevaisuutta.  Miksei siis tiedonvälitystäkin saada uskottavaksi: uusitaan mediaa ja uusitaan pykälät. Rakennetaan viestinnällekin toimivat lähipalveluverkostot.

Suomi on ollut kauan tee-se-itse -maa, jonkinlainen metsästä maailmalle ponnistanut PUNK-maa. Suhteellisesti ajateltuna täällä on eniten keksijoitä ja keksintöjä maailmassa. Mikä hurmaavinta, keksinnöt ovat syntyneet elävän käytännön tarpeista. Aina ei tietysti natsaa. Sukkahousuilla ei voi korjata kaikkea. Esimerkiksi ihmisten välistä yhteistyötä. Paitsi jos on oikein hienot sukkahousut.

Totta on sekin, että todellisuus on aina hengittänyt enempi ihmisen iholla ja sen alla kuin julkisuudessa. Tosi tulevaisuus syntyy viltin alla.  Vastaavasti on primääri viestintäongelma, kun ei kasvokkainen kommunikaatio kotona, töissä ja huudeilla suju.  Se, mitä itsessäni näen, kuulen ja uskon, vaikuttaa siihen, mitä haluan ja teen tulevaisuudessa.

Somessa luodaan tällä hetkellä vahvojakin verkostoja. Verkostot ovat peilejä. Jos verkostostoni heijastavat salaliittoteorioita, ne heijastuvat minuunkin.  Jos taas verkostoni kokoavat yhteen rentoja käytännön tekijöitä, alkaa syntyä uutta.  Luther nimittäisi tällaista toimintaa arjen jumalanpalvelukseksi.

Monet tervepäiset lepäävät tietoisesti ylenmääräisestä verkostoitumisesta, ajattelevat kaikessa hiljaisuudessa itse ja katsovat kaverien kissavideoita. Se on ihan oikein.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS