Ristiveto - » Huoli- ja syntipuheesta hyvän näkemiseen
Ristiveto

« PRIDE | Syntyykö tulevaisuus Mun verkostoissa - missä tulevaisuus oikeasti tehdään? »

Huoli- ja syntipuheesta hyvän näkemiseen

Aihe Pelko, elämäntaito, elämäntarina, huolipuhe, hyvän näkeminen, ihmiskäsitys, ihmisyys, kirkko, reformaatio, 16.10.2017 22:15, Merja Auer

Jostain luin tieteellisistä tutkimuksista, joiden mukaan monet saavat todellisia, mitattavissa olevia kipuja ja vaivoja syistä, joita he pelkäävät, mutta jotka puolestaan eivät ole tieteellisin keinoin todennettavissa. Esimerkkeinä mainittiin sähköallergia ja wifi-säteily.

Samansuuntainen presidentti Koiviston fundeeraus jäi mieleeni keväällä hänen kuolinilmoituksestaan ja pitempänä muistokirjoituksesta: “Yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin. Yleensä se kannattaa siinäkin tapauksessa, ettei siihen edes uskoisi. Sillä usein on käynyt niin, että uhkakuvat alkavat toteutua juuri sen takia, että niihin varaudutaan.”

Lutherin reformatorisen löydön mukaan vanhurskas on elävä uskosta. Jumala vanhurskauttaa eli lukee autuaaksi syntisen ilman tämän ansioita. Asian oivaltaminen vapautti hänet loputtomasta itsetutkistelusta, ripittäytymisestä ja anteeksipyytelystä. Sittemmin moni meistä hänen nimeään kantavan kirkkokuntamme jäsenistä näyttää kadottaneen tuon iloiseksi tekevän näkökulman ja ennemminkin ruokkii mieltänsä ihmisten kelvottomuudella. Minäkin aika ajoin.

Ja kuitenkin tarjolla on elämäniloisiakin näkökulmia vaikkapa jo luomiskertomuksissa. Nehän ennemmin kuin kertovat sanatarkasti siitä miten kaikki alkoi, välittävät elämisenriemua suloisessa maailmassa. Olkoonkin että aina välillä kaikki ei mene niin kuin pitäisi. Silti paljon hyvää jää jäljelle, ihmeteltäväksi sille joka niin suostuu näkemään.

Luin myös päiväkodista, jossa kerätään jatkuvasti talteen huomioita siitä, missä kukakin on hyvä. Vuosien varrella kertyneet kortit annetaan ymmärtääkseni lapselle sitten, kun hän lähtee kouluun tai muuttaa pois.

Ja keräsin koko kesän sukulaisilta iloisia kuvia ja muistoja sukupuuhun. Niin monta hyvää kohtaamista, vaikka niitä ensin pelkäsin. Niin paljon lämpöä ja välittämistä menneiden polvien kuvissa ja kirjeissä, olkootkin myös toisenlaiset tarinat heistä osaltaan totta. Hyvän toistaminen lisää hyvää, huolen toistaminen peittää hyvän näkyvistä.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS