Ristiveto - » Muuttuuko ihminen?
Ristiveto

« Muinaisen kantama | Kakola 1: Sääli ja suru ovat ihmisen herkempi iho »

Muuttuuko ihminen?

Aihe arvot, elämäntaito, ihmisyys, usko, uskonto, yhteiskunta, 15.8.2017 10:42, Petri Merenlahti

Helsingin Sanomien mielipideosastolla oli 14.8.2017 kirjoitus, jonka oli laatinut nimimerkki Sopimaton. Siinä hän kertoi, kuinka tieto hänen taustastaan mielenterveyspotilaana palasi vainoamaan häntä uudessa työssä. Se, mitä hän oli nyt, ei painanut vaa’assa sen rinnalla, mitä hän oli ollut vuosia sitten.

Tapaus sai miettimään, miten suuri merkitys ihmiskäsityksellä yhteiskunnassa on. Voiko ihminen muuttua – kääntyä, kasvaa, parantua kokonaan, suorastaan syntyä uudesti – ja kuinka paljon? Onko sellainen uskottavaa – ja tohtiiko moiseen uskoa, jos siihen sisältyy riski? Onko sinisilmäisyyttä kammoava inhorealismi sittenkin viisautta, ellei jopa masentava mutta väistämätön totuus ihmiselämästä?

Uskonasioiksi menee taas. Joillekin meistä kysymys sivuaa uskoa Jumalaan, jonka toimialaan kuuluu synnyttää muutosta ihmiselämässä. Raamatussa lähipiirikään ei tahdo aina tunnistaa omiaan samoiksi kuin nämä olivat ennen kuin tapasivat Jeesuksen. Paavalin mukaan tällöin syntyykin oikeastaan ihan uusi ihminen, ja ihan uusi toivo.

Niillekin, jotka eivät Jumalasta perusta, ihminen merkitsee aina uskonratkaisua. Onko tuosta muuhun kuin mikä on jo hyvin tiedossa? Uskonko minä siihen?

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS