Ristiveto - » Todellisen kohtaamisen kauheus
Ristiveto

« Ota tärppini ja käy – viisi menovinkkiä Kirkkopäiville | Enemmän kirkko »

Todellisen kohtaamisen kauheus

Aihe Rakkaus, Tunnenäkökulma, Yleinen, kirkko, konfliktit, rauha, 21.5.2017 20:10, Merja Auer

Kirkkopäivät Turussa tulivat, olivat ja menivät. Suunnittelin osallistuvani Uskontojen rauhanmarssiin perjantaina ja uskontodialogiin Kirjakahvilassa lauantaina. Perjantaina myöhästyin ja lauantaina jäin kotiin hoitamaan sitkeää, yhä häijymmäksi äityvää yskääni, joka sitten sunnuntaina sai minut poistumaan ehtoollisenjakotehtävästä kesken Suvivirsikirkon pitkän alkukulkueen ja kovan yskänpuuskan.

Sen sijaan opiskelin eilen Jukka Hankamäen kirjasta Dialoginen filosofia Martin Buberin Sinä-Minä-filosofiaa voimauttavan valokuvan jatko-opintoja varten, minkä menetelmän soveltaminen Haminan seurakunnassa sai muuten ensimmäisen kirkon työelämäpalkinnon eilen.

Buberin mukaan ihminen on “kaksitahoinen” suhteessaan maailmaan. Luonnostaan hän kokee maailman ja siinä olevat asiat kohteina, ihmiset yksilöinä. Tässä Minä-Se-suhteessa maailma pyrkii olemaan järjestetty ja hallittavissa, ihmiset ja asiat määritellään ja pyritään ottamaan haltuun. Toisinaan yksilöt väistyvät ja persoona kohtaa toisen persoonan kutsun, Minä tunnistaa toisen ihmisen Sinäksi, erilliseksi ja erilaiseksi suoraan, sen enempää ajattelematta. Toinen ei ole enää havainnoinnin tai kokemisen kohde, vaan tasavertainen olento. Kumpikin vaikuttaa toiseen, vuorovaikutus tuo esiin eroja eikä pyri yksimielisyyteen tai samanlaisuuteen niin kuin Mina-Se-suhde. Minä-Sinä-yhteys on aina tilapäinen ja mahdollistaa tunteiden suoran ilmaisun.

Houkuttelevaa siis pysytellä sen verran hereillä, että huomaa tuollaisen puhuttelun! Mutta kun Sinän kutsu havahduttaa todellisuuteen ja alkuperäisempään tapaan kokea maailma, todellisuutta ei pystykään enää hallitsemaan. Huomasin sen jo koettaessani hallita yskääni erilaisin rohdoin ja juomin. Niiden pettäessä mielen täytti epävarmuus ja kaaos, josta onneksi lähimmäisen neuvo luovuttaa auttoi eteenpäin.

Saati sitten kohdata toisen ihmisen todellisuus, tunteineen päivineen, kun omiakin tunteita on vaikea tunnistaa. Kohdata neuvomatta, lohduttamatta, sellaisenaan, pysyä paikalla kuulemassa ja katsomassa.

Tai kestää se miten muut minut määrittelevät, luokittelevat ja yleistävät.

Hyvä että kirkko haastaa meitä kunnioittavaan keskusteluun eri mieltä olevien kanssa, moniäänisyyteen, vaikka se ei olekaan turvallista ja mukavaa.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS