Ristiveto - » Poor Arkkipiispa!
Ristiveto

« Vaihtoehtoiset arvot | Terveisiä (monen sortin) perheestä »

Poor Arkkipiispa!

Aihe arvot, ihmisoikeudet, kansainvälisyys, kirkko, 24.2.2017 19:01, Sari Sundvall-Piha

POOR ARKKIPIISPA

Englanninkielessä sana ”poor” voidaan kääntää kahdella tavalla joko raukka, parka, poloinen tai köyhä. Otsikko viittaa ehdottomasti ensin mainittuihin ilmaisuihin.

Vaatii uskallusta ja taitoa ja viisautta osata sanoa oikeista asioista, oikeissa paikoissa ja oikealla tavalla. Arkkipiispa Mäkinen on mielestäni ansioitunut tässä lajissa vähintäänkin kiitettävällä tavalla. Otan kaksi esimerkkiä.

Samaa sukupuolta olevien avioliittojen suhteen arkkipiispa Mäkinen on toistuvasti lausunut sanoja, jotka on koettu myötämielen ja ymmärryksen sanoiksi niiden joukossa jotka kokevat oikeuden tapahtuvan kun maaliskuun alusta myös Suomessa samaa sukupuolta olevat ihmiset saavat avioitua niin halutessaan. Mäkinen on punnitun oloisesti puhunut myös siitä, että voisi tulevaisuudessa olla niin, että kirkossakin puolisoiden toisiaan kohtaan tuntema rakkaus ja sitoutumisen halu olisivat sukupuolta tärkeämmät. Eli että kaikki parit voitaisiin vihkiä myös kirkollisesti. Arkkipiispa on kuitenkin tuonut esille myös ymmärryksensä siitä, että asiasta on kirkossa yhdessä eri tavoin ajattelevien kanssa puhuttava ja sovittavakin.

Mitä näistä arkkipiispan tarkkaan asetelluista sanoista seurasi? Neljän kollegan julkinen ihmetys ja kritiikkikin.

Toisena esimerkkinä arkkipiispan rohkeista sanoista on ollut hänen puheensa vanhasta kirkkoturvan perinteestä, jonka hän otti esille kun ministeri Risikko toistamiseen toi esille halunsa puhua piispojen kanssa siitä, voiko kirkko antaa turvaa ihmisille, jotka ovat saaneet Suomesta karkoituspäätöksen, mutta eivät uskalla lähetä kotimaahansa. Arkkipiispa otti esille puheissaan vanhan periaatteen, jonka mukaan kirkosta turvaa hakevaa emme voi karkottaa pois. Kuinka tavattoman hienolta tuntuu kirkkomme työntekijänä, toisten palvemisen tehtävään aikoinaan lähetettynä kuulla piispaltaan noin selkeä linjaus. Vähän niin kuin Jeesuskin aikanaan sanoi ” Minulla oli nälkä ja te annoitte minulle syötävää. Minulla oli jano ja te annoitte minun juoda. Olin koditon ja te otitte minut luokseni”.

Rohkeutta vaatii puolustaa heikompia, niitä, joiden on vaikea, ellei mahdoton saada omaa ääntään kuuluviin. Kiitos Arkkipiispa näistä linjauksistasi, vaikka lunta varmaan pukkaakin kynnyksen yli tupaan asti. Niinhän lienee aina ollut, kun pitää heikomman puolta.

Yksi Vastaus artikkeliin “Poor Arkkipiispa!”

Vesa Kiertokari: 25.2.2017 kello 21:02

Vai vielä raukkaparka? Sillä arvonimelläkö kutsutaan johtavassa asemassa olevaa henkilöä, joka hölisee vain omia sisäisiä agendojaan - jotka sattuvat yksiin valtamedian ja johdonmukaisen feminismin kanssa?

Arkkipiispa Mäkisen puheista ei löydy edes järkeä eikä logiikkaa. Jos siis mediassa ja kiihkouudistamisessa ajatellaan ihmisen sisäisiä häilyviä, epävarmoja ja pettäviä tuntemuksia pidemmälle!

Mutta mikä vakavampaa ja kaikkea ihmiselämää vahingoittavaa, ei hän asetu kenenkään puolelle, joka uskoo Raamattuun tai Raamatun Jeesukseen. Niitä lähinnä vainotaan tiukasti! Kokemusta asiasta on!

Kaikki papit ovat valansa/lupauksensa mukaisesti sidotut rakastamaan lähimmäisiä, kärsiviä ja vähäosaisia pysymällä Raamatun opetuksessa ja esimerkissä. Raamatulla on ylin auktoriteetti teologisesti ja juridisesti Suomen Ev.lut. kirkossa. Toiseksi ylimpänä portaana tulee kirkkomme Tunnustuskirjat. Näihin sitouttaa ilman poikkeusta pappisvala/pappislupaus. Näissä meille kerrotaan oikeasta ja väärästä, rakkaudesta ja rakkaudettomuudesta, elävästä Jumalasta ja ihmisten keksimistä jumalankorvikkeista. Nytkö arkkipiispa saa kunniaa em. mukaisesti väärästä, rakkaudettomuudesta ja ihmisen säveltämästä uskonnollisuudesta?

Rakkaus, tasa-arvo tai vähemmistön oikeudet eivät määrittele kristillistä eikä luterilaista kirkkoa. Päinvastoin. Raamatussa Jumala määrittelee ja toteuttaa meidänkin kohdallamme oikeutta, tasa-arvoa ja rakkautta - juuri niin kuin siellä opetetaan ja on sanottu. Raamattua vastaan asettuminen on suurinta mahdollista rakkaudettomuutta ihmistä ja Jumalaa kohtaan. - Ymmärtänemme ns. kirkkoturvan kehitettäessään hyvänä asiana. Sen sijaan homoseksualismin harjoittamisen ei koskaan.

Kannattaa siis valita, onko osa ihmiskäsitysten uskonnollista palvelulaitosta, mistä saa tilata mitä tahansa - vaiko - osa alusta asti ja edelleen Raamatun Jeesukseen mielellään uskovaa ja häntä/sitä seuraavaa kristikuntaa, jotka ovat Jeesuksen oikeat ja todelliset opetuslapset.

Rukoilen siis arkkipiispalle raamatullista parannusta ja uskoa. Myös kirkollemme ja kansallemme. Muutoin sokea sokeiden taluttaja johtaa laumansa maksimaalisen huonoon päämäärään.

Vesa Kiertokari
Pastori, kirkkovaltuuston pj, Uusikaupunki

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS