Ristiveto - » Vaihtoehtoiset arvot
Ristiveto

« Vapaa maa - vapaa auto | Poor Arkkipiispa! »

Vaihtoehtoiset arvot

Aihe Donald Trump, arvot, ihmisoikeudet, politiikka, yhteiskunta, 31.1.2017 12:19, Petri Merenlahti

Donald Trumpin ensiesiintymiset Yhdysvaltain presidenttinä ovat herättäneet tyrmistystä. Vaalikampanjasta tuttu arvaamaton ja aggressiivinen käytös jatkuu. Tuore valtionpäämies valehtelee ja solvaa ihmisiä estoitta.

Presidentin avustajat puhuvat valheiden sijaan ”vaihtoehtoisista tosiasioista”. Termi hämmentää, sillä tosiasioiden kanssa ei ole ollut tapana väitellä. Jos kaksi ynnä kaksi on neljä, se ei silloin voi olla kolme.

Vaihtoehtoiset tosiasiat ovat seurausta vaihtoehtoisista arvovalinnoista. Niidenkin kohdalla vakiintuneet odotukset ovat saaneet kyytiä.

Kauan ja laajalti on uskottu, että valehteleminen on väärin; että vammaisten ihmisten pilkkaaminen on rumaa; ettei naisia ole lupa vähätellä saati ahdistella; ja ettei hengenvaaraan joutunutta saa jättää oman onnensa nojaan. Kaikkea tätä on totuttu pitämään itsestään selvänä – ja nyt yhtäkkiä havahdumme siihen, ettei niin ole.

Sen sijaan on olemassa vaihtoehtoisia arvoja. Niiden mukaan valehteleminen on nokkelaa, vammaisuus halveksunnan aihe, naiset miesten palvelijoita ja hädänalaiset itse vastuussa selviytymisestään. Moiset arvot eivät perinteisesti ole olleet sen paremmin amerikkalaisia kuin eurooppalaisiakaan. Mutta ei niitä ole tuotu meille ulkopuoleltakaan. Meidän omassa keskuudessamme ne ovat siinneet, kasvaneet ja nauttivat nyt kannatusta.

Kysymys on vakavasta asiasta. Paljon vakavammasta kuin se, kenen kemuihin saapuu enemmän väkeä. Perinteisten arvojen kielellä kysymys on siitä, rakastammeko totuutta ja hyvyyttä vai avaammeko sydämemme valheelle ja pahalle. Tämä valinta ratkaisee lopulta sydämemme värin, sielumme kotipaikan, koko ihmisyytemme.

Yksi Vastaus artikkeliin “Vaihtoehtoiset arvot”

Pekka: 2.2.2017 kello 23:49

Toimittaja Petri Merenlahden kirjoitus on hyvin mietitty. Toivottavasti Turun Sanomat jatkaa hyvää journalismia.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS