Ristiveto - » Miksi rakastan hautajaisia
Ristiveto

« Heille ei ollut sijaa | Ei ole mitään hätää »

Miksi rakastan hautajaisia

Aihe Rakkaus, Tunnenäkökulma, elämäntarina, hautajaiset, perhe, 27.12.2016 21:38, Merja Auer

Pidän suurista linjoista. Lempitenttikirjani oli eskatologinen dogmatiikka, joka kävi koko kristinopin läpi siitä näkökulmasta, että olemme eläneet 2000 vuotta viimeisiä aikoja. Kesällä luin Wilfrid Stinissenin Tosi  ihmisen, joka samoin lähti maailman alusta ja päätyi sen loppuun ihmisyyttä pohtiessaan.

Hautajaisissa on mahdollista katsoa yhden ihmisen elämää alusta loppuun. Muistella pyhää hämmennystä jonka uuden ihmisen syntymä monissa hänen läheisissään herättää. Miettiä sylin ja kodin ja nähdyksi tulemisen tärkeyttä ja yhdessä elämisen tehtävää. Muistaa elämän riemua sekä pettymysten ja luopumisen tuskaa. Lahjaksi saatua ja taistellen kiinni pidettyä, loppuun asti elettyä. On mahdollista rukoilla rauhaa hänelle jonka elämä täällä loppui ja rauhaa meille jotka kaipaamme häntä - tai sitä mitä olisi voinut olla.

Vuoden vaihtuessa - tai syntymäpäivänä - moni katselee taakseen kulkemaansa matkaa. Oman elämän tarinaa voi kertoa monesta eri näkökulmasta, mukaan voi poimia eri muistoja eri kerroilla. Jokaisen elämästä on löydettävissä kaunista ja hyvää sille, joka sitä haluaa nähdä.

Hautajaisissa siihen ollaan usein valmiita.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS