Ristiveto - » Aavan meren tuolla puolen
Ristiveto

« Vihan hedelmät | Heille ei ollut sijaa »

Aavan meren tuolla puolen

Aihe ihmisoikeudet, 12.12.2016 22:01, Sari Sundvall-Piha

AAVAN MEREN TUOLLA PUOLEN

Oli aika, jolloin nälkä ja puute ajoi Pohjolan väkeä rapakon taakse työn ja leivän perään. Mobergin romaanissa Maastamuuttajat kuvataan mieleenpainuvalla tavalla piinallista, pitkää ja vaarallista laivamatkaa, jonne lähteminen vaati, että jättää taakseen kaiken tutun ja totutun ilman mitään varmuutta siitä, mitä olisi edessä. Nälkä, taudit, kylmyys ja kuolema ottivat karmaisevan osansa jo matkalla eikä perille päässeitä odottanut onnenmaa.

Viime viikkoina on Europan mantereella pohdittu, minkä tahon vastuulle kuuluu tai olisi kuulunut tutkia viime huhtikuussa Välimerellä tapahtunutta laivaturmaa, jossa noin 500 Eurooppaan pyrkijää hukkui. Uutistoimistoiden BBC ja Reutersin mukaan mikään kansainvälinen taho ei alkanut tutkia turmaa, josta vain 37 ihmistä selvisi hengissä. Egyptiläinen troolari kaatui salakuljettajamiehistön otettua mukaan lisää ihmisiä pienemmästä veneestä. Eloonjääneiden kertomusten mukaan salakuljettajat pakenivat paikalta ja jättivät jopa sata ihmistä kamppailemaan eloonjäämisestään mereen.

Tuntuu mahdottomalta ymmärtää 500 ihmisen kuolinkamppailua merellä; isiä, äitejä ja lapsia jotka ovat lähteneet maastaan pelastaakseen elämänsä, yhä uusia salakuljettajamiehistöjä ja liian täyteen ahdettuja aluksia – ja sitä, ettei meitä Euroopassa vain kiinnosta tuommoiset jutut, kun on parempaakin tekemistä. Meillä, joilla on asiat hyvin ei ole tarvetta pohtia, miten auttaisimme heitä, joilla näin ei ole. Vasta uutisoinnin jälkeen Euroopan poliisivirasto otti asian tutkiakseen.

Jokin aika sitten ministeri Risikko kutsui piispat koolle keskustelemaan, miten välttyä hylättyjen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten jäämiseltä Suomeen. Ei ole hyvä, että Suomeen jäisi asumaan ryhmä, jolla ei ole oikeutta olla Suomessa. Oleskeluluvan saaneiden syyrialaispakolaisten perheenyhdistämisestä puolestaan on Suomessa toisin kuin esim Tanskassa, Ruotsissa ja Saksassa tehty käytännössä mahdotonta. Taloudellisesti mahdottomien vaatimusten lisäksi suomalasiviranomaiset edellyttävät perheenyhdistäjän käyntiä Turkin Ankarassa voidakseen hoitaa asia.

Me täällä juhlimme kohta Jeesuksen syntymäjuhlaa. Muistelemme, miten joulun Kuningas syntyi pahnoille talliin, kun muualla ei ollut tilaa. Syntyperä tai vanhempiensa elämäntilannekin olivat koko lailla muuta kuin Messiaalta oli odotettu, suorastaan hävettävää. Koko elämänsä Jeesus herätti pahennusta veljeilemällä yhteiskunnan hyljeksimien kanssa, auttamalla niitä, joiden ohi oli totuttu kulkemaan nopeutetuin askelin. Ja lopulta hän kuolikin kuin rosvot.

Hänelle ei olisi ollut mahdollista kääntää selkäänsä näille ihmisille, jotka etsivät turvaa. Hänen jalanjäljissään kulkevana kirkkona emme mekään voi niin tehdä.

Sari Sundvall-Piha

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS