Ristiveto - » Vihan hedelmät
Ristiveto

« Seitsemän veljestä ja katekismus | Aavan meren tuolla puolen »

Vihan hedelmät

Aihe ihmisoikeudet, kansainvälisyys, kirkko, konfliktit, rauha, yhteiskunta, 4.12.2016 14:45, Petri Merenlahti

Työmatka vei El Salvadoriin. Mielikuvissani maahan liittyivät pitkän sisällissodan julmuudet. Vuonna 1980 köyhiä puolustanut arkkipiispa Óscar Romero ammuttiin alttarille kesken messun. Romeron kuvia tuli yhä vastaan kaikkialla, lentokentältä alkaen.

Sodan päätyttyä myös maan pienellä luterilaisella kirkolla on ollut tärkeä rooli kansallisen sovinnon rakentajana. Kirkon pitkäaikainen piispa Medardo Gómez nauttii laajaa arvostusta.

Työlle on tilausta, sillä sovinnonprosessi yskii. Kriisin alkusyynä olevat yhteiskunnalliset ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään. Eriarvoisuus ja näköalattomuus kasvavat. Vallankumousliikkeiden sijaan nuoret ajautuvat nyt järjestäytyneisiin rikollisjengeihin, jotka pitävät otteessaan laajoja osia maasta.

Jengien väkivalta on raakaa, värväys järjestelmällistä, eikä jengiä jätetä kuin kuoleman tai uskoontulon kautta. Ihmiset pyrkivät alta pois, toiselle paikkakunnalle sukulaisten luo, kaupunkeihin, Yhdysvaltoihin. Raskaasti aseistettuja vartijoita, muureja ja piikkilankaa on joka puolella.

Hallitus on vastannut jengien toimintaan kovin ottein. Satoja jengiläisiä on teloitettu. Maan apulaisihmisoikeusasiamies Ricardo Gómez toi tapaamisessamme julki huolensa vankiloiden tilanteesta. Vankimäärä ylittää vankeinhoitolaitoksen kapasiteetin kolminkertaisesti, ja koko järjestelmä on romahtamassa. Vankeja sullotaan selleihin tukehtumisen ja ruhjoutumisen uhalla. Tilanteeseen on vaikea puuttua, sillä se mielletään rikollisten suojelemiseksi.

Yltyvän väkivallan keskellä kirkonjohtajat puhuvat yhteiskuntarauhan ja ihmisoikeuksien puolesta. Korostaessaan kaikkien ihmisten inhimillistä kohtelua he toteuttavat Jeesuksen opetusta vihollisen rakastamisesta käytännössä. Jos julmuuteen vastataan yhtäläisellä julmuudella, kummankin osapuolen ihmisyys kärsii ja viha ja katkeruus vahvistuvat. Hyvää kohti on pyrittävä hyvällä, kosto ja oikeudenmukaisuus on erotettava toisistaan.

Toivon merkit tuntuvat El Salvadorissa yhä heikoilta. Silti – ja juuri siksi – salvadorilaiskristittyjen rohkeus, sitkeys ja usko tekivät vaikutuksen.

Kommentoi


Ristiveto

  • Papit tuulettavat. Kymmenen pappia kirjoittaa yhteisessä blogissaan elämästä ja ilmiöistä, läheisistä ja vieraista, herättelevästä huumorista, toivon kantajista, kelkasta pudonneista, jalkapallosta, unelmista ja ehkä hiukan uskostakin. Kirjoittajina ovat uskontojenvälisen dialogikeskuksen johtaja Aaro Rytkönen, pastori Sinikka Pietilä, asiantuntija, pastori Laura Arikka, piispan erityisavustaja Mari Leppänen, kirkkoherra Merja Hermonen, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti, kirkkoherra Risto Leppänen, pastori, asiantuntija Juha Luodeslampi, rehtori Tapani Rantala ja pastori Karoliina Haapakoski.

Sivut

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2012 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle | RSS