Pallopäät

« Turkin välieräpaikka onnekas silmänkääntötemppu | Paras joukkue parhaista pelaajista »

Arvokisapelaajan uraputki lyhenee

Aihe 1, 27.6.2008 20:49, Lari Vesander

Näissä EM-kisoissa on tapahtunut melkoinen sukupolvenvaihdos. Eilen välierässä kohtasivat kisojen nuorimmat joukkueet – Venäjä ja Espanja. Ottelun tähtenä hääri 21-vuotias Cesc Fabregas. Espanjan kolmannen maalin teki 22-vuotias David Silva, ja pelin paras puolustaja oli samanikäinen Sergio Ramos.

Olisi mukava julistaa EM-turnaus eilisen välierän perusteella nuorten pelaajien esiinmarssiksi, mutta se ei valitettavasti pitäisi paikkaansa. Tässä turnauksessa ei pelannut ainuttakaan alle 20-vuotiasta pelaajaa. Sen sijaan ikänsä puolesta seniorisarjoihin kuuluvia palloilijoita oli paljon – valtaosa heistä sai todeta ajan ajaneen heidän ohitseen.

Saksan maalia vartioiva 38-vuotias Jens Lehman osoitti välierässä olevansa kävelevä eläkepommi. Samaa voisi sanoa Turkin ennen liki ohittamattomasta Rüstüstä, 35 vee. Viime kisoissa Kreikalle kultaa torjunut harmaahapsinen Antonios Nikopolidis, 36, oli nyt luultavasti koko kisojen kehnoin kassari. Veteraanivahdeista on loistanut vain Edwin van der Sar, joka pelasi ilmiömäiset kisat.

Van der Sariin pätee kuitenkin sama viisaus kuin Zinedine Zidaneen pari vuotta sitten – hän on niin poikkeuksellisen hyvä, ettei edes ikääntyminen ole himmentänyt hänen loistoaan. Monet muut vuosien karttuminen on sen sijaan pimentänyt täysin kuutamolle.
Ranskan tyylikäs Lilian Thuram (36) ja Italian Marco Materazzi (35 elokuussa, Pallopäät-blogi onnittelee) olivat ennen turnausta joukkueidensa avainpelaajia, mutta heidän hidastumisensa paljastui karusti kovatempoisessa turnauksessa. Kumpikaan ei pelannut enää joukkueensa ratkaisuotteluissa. Ruotsin 37-vuotiaan Henrik Larssoninkin olisi kannattanut jättää tämä comeback tekemättä.

Larsson pelasi Ruotsin kisajoukkueessa jo vuoden 1994 MM-turnauksessa. Van der Sar ja Thuram taas tekivät arvokisadebyyttinsä Englannin EM-nurmilla 1996. Toistakymmentä vuotta kestäneet arvokisaurat herättävät kunnioitusta, ja jatkossa ne muuttuvat entistä harvinaisemmiksi. Kuningaspelin kiihtyvä tempo ja fyysiset vaatimukset pitävät huolen siitä, että arvokisoista on tulossa noin 23–32-vuotiaiden temmellyskenttä.

Tuon ikähaitarin ulkopuolelta tulevat menestyjät ovatkin sitten aivan poikkeuksellisia pelaajia – sellaisia kuin Zidane tai Fabregas.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Pallopäät

  • Pallopäät pureutuu jalkapallon EM-kisojen ilmiöihin. Kirjoittajat ovat Turun Sanomien urheilutoimituksen kesätoimittajia, jotka ovat perehtyneet kuningaslajin saloihin aikaansa säästämättä. Jukka-Pekka Paajasella on takanaan lupaava tulevaisuus VPS:n vaihtopenkillä, Lari Vesander taas on kirjoittanut kirjan suomalaisesta jalkapalloilusta. Molemmat kirjoittajat uskovat olevansa jalkapalloasioissa aina oikeassa, mutta kannattavat silti EM-kisoissa Espanjaa.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle