Pallopäät

« Italian epäjalkapallo kisojen pahinta sabotaasia | Arvokisapelaajan uraputki lyhenee »

Turkin välieräpaikka onnekas silmänkääntötemppu

Aihe Yleinen, 24.6.2008 15:31, Jukka-Pekka Paajanen

Turkki on ollut EM-kisojen sissiryhmä. Ensin se nousi Sveitsiä vastaan 1–0-tappioasemasta 2–1-voittoon, sitten se kiri kahden maalin tappioasemasta Tshekin ohi. Pisteenä i:n päälle oli puolivälieräottelu, jossa se nappasi rangaistuslaukauksilla voiton Kroatiasta. Ennen pilkkuja Turkki oli noussut jatkoajan lisäminuuteilla tasoihin.

Turkki ei ole ollut EM-kisoissa häikäisevää hyökkäyspeliä myllyttänyt joukkue, joka olisi selvästi ”ansainnut” kiperät voittonsa. Se on pikemminkin ollut näiden kisojen onnenpekka. Sen vaivainen tie välierään on kulkenut keskinkertaisen Sveitsin, ruostuneen Tshekin ja vasta tulevaisuudessa loistavan Kroatian yli. Se on kohdannut vain yhden huippumaan, Portugalin, ja siltä punanutut ottivat turpaan 2–0.

Keskinkertainen joukkue on siis esittänyt peliä, jota keskinkertainen joukkue yleensä esittää - tuurilla höystettynä. Tuloksena on välieräpaikka, joka ei kaavioon nähden ole kummoinenkaan taikatemppu: kun onni oli myötä, pienet marginaalit kääntyivät Turkin eduksi. Saksaa vastaan ei kuitenkaan puhuta enää marginaaleista vaan suuresta tasoeroista. Silloin väärille pompuille ei jää sijaa.

EM-kisat eivät ole jäämässä historiaan huippukuntoisten maajoukkueiden mittelönä. Vain Hollanti (alkulohkossa), Saksa (puolivälierissä), Venäjä (kisojen puolivälistä asti) ja Espanja (koko kisojen ajan) ovat pystyneet esittämään EM-lopputurnauksen arvoista jalkapalloa.

Saksalla on mestaruudelta tuoksahtava, nouseva kuntokäyrä. Se oli Portugalia vastaan sanalla sanoen loistava. Laajalla rintamalla vyöryneet hyökkäykset olivat kullan painoisia. Sen kokoonpano on iskussa, nyt kun Torsten Fringskin on pelikunnossa. Lisäksi valmentaja Joachim Löw on kärsinyt toimitsijakieltonsa.

Turkki on sen sijaan ollut matalan profiilin sitkeä roikkuja, jolla ei ole todellisia eväitä mestaruuteen. Viimeisetkin juustot eväsleivän välistä revittiin, kun joukkueella on neljä pelaajaa pelikiellossa, kaksi loukkaantuneena ja kolme puolikuntoisena. 23-miehinen kokoonpano on huvennut 14 pelaajaan.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan selvännäkijä ennustaakseen, että punapaidat pysähtyvät huomenna saksalaiseen betoniseinään. Turkki on järjestänyt välieräpaikallaan pienen silmänkääntötempun, mutta potentiaali todelliseen taikuuteen on varattu toiselle joukkueelle, Venäjälle.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Pallopäät

  • Pallopäät pureutuu jalkapallon EM-kisojen ilmiöihin. Kirjoittajat ovat Turun Sanomien urheilutoimituksen kesätoimittajia, jotka ovat perehtyneet kuningaslajin saloihin aikaansa säästämättä. Jukka-Pekka Paajasella on takanaan lupaava tulevaisuus VPS:n vaihtopenkillä, Lari Vesander taas on kirjoittanut kirjan suomalaisesta jalkapalloilusta. Molemmat kirjoittajat uskovat olevansa jalkapalloasioissa aina oikeassa, mutta kannattavat silti EM-kisoissa Espanjaa.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle