Pallopäät

« Turkki nousi taas kuolleista | Nyt on Espanjan vuoro »

Slovakkikolmikon kiirastuli

Aihe Yleinen, 22.6.2008 10:45, Lari Vesander

Kun olin viisi vuotta sitten ensimmäistä kertaa futsal-valioerotuomareiden kurssilla, opin että turha tuomion korostaminen kolahtaa yleensä erotuomarin omaan nilkkaan. Tämän opetuksen antoi kouluttajamme, joka vihelsi vapaapotkun tilanteesta, jota hän kuvaili myöhemmin näin: “Näin hyökkääjän kaatuneena rangaistusalueen rajalla. Vihelsin vapaapotkun ja tuomiotani korostaakseni annoin varoituksen. Myöhemmin kuulin, että pelaaja oli kompastunut palloon.”

 Hieman samankaltainen tilanne sattui Hollanti-Venäjä-pelin varsinaisen peliajan lopulla.  Tapahtumaketju sai alkunsa slovakialaisen avustavan erotuomarin virheestä - tai pikemminkin kaksoisvirheestä: aet näki ensin virheellisesti pallon ylittäneen päätyrajan ja viestitti tuomiostaan vielä erotuomari Lubos Michelille parin sekunnin viiveellä. Michel oli odottanut liputusta aikansa, ja kun sitä ei tullut, hän päätteli pallon pysyneen kentällä ja keskittyi pelitilanteeseen, jossa venäläispuolustaja Denis Kolodin kaatoi Hollannin Wesley Sneijderin.

Michelillä oli tilanteessa mainio mahdollisuus hyötyyn, sillä pallo ajautui Sneijderiltä suoraan toiselle hollantilaiselle. Slovakkituomari kuitenkin hätäili. Hän vihelsi vapaapotkun ja antoi - tuomiota korostaakseen tai menetettyä hyötyä hyvittäen - Kolodinille varoituksen. Kortti oli jo venäläisen toinen, joten sitä seurasi ulosajo. Michel oli tuskin saanut punaisen kortin näytettyä, kun venäläiset viittoilivat häntä lippu tanassa seisseen avustavan luo. Pienen keskustelun jälkeen Michel perui aiemman tuomionsa: Kolodin sai jäädä kentälle ja peliä jatkettiin Hollannin vapaapotkun sijaan Venäjän maalipotkulla. 

Se että Michel antoi armon käydä Kolodinin tapauksessa oikeudesta vain vahvisti sen, että hän oli antanut kortin alunperinkin vain korostaakseen tuomiotaan tai hyvittääkseen menettyä hyötyä. Jos Michel olisi antanut kortin väkivaltaisesta taklauksesta, se olisi jäänyt voimaan maalipotkusta huolimatta - vastustajaa ei saa rapata vaikka pallo olisikin poissa pelistä. Hollanti ei silti kärsinyt oikeusmurhaa, sillä Kolodin ei alunperinkään ansainnut tilanteesta varoitusta.

Michelin kunniaksi on sanottava, että hän myi tilanteen hyvin pelaajille. Kokemattomamman tuomarin käsissä tapahtumat olisivat voineet johtaa kaaokseen. Michelin johtamistaidoista huolimatta slovakialaista tuomarikolmikkoa tuskin nähdään enää tositoimissa näissä kisoissa. Koko sopan sekoilullaan keittänyt avustava erotuomari jatkoi epävarmoja otteitaan jatkoajallakin, eikä se varmasti jäänyt tarkkailijalta huomaamatta.

Michel saatetaan nähdä vielä neljäntenä erotuomarina, mutta päätuomariksi hänellä ei Hollanti-pelin episodin takia taida olla enää näissä kisoissa asiaa. Marginaalit ovat pienet myös huipputuomareiden kesken, ja yksikin virhe riittää usein kotimatkan alkamiseen. 

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Pallopäät

  • Pallopäät pureutuu jalkapallon EM-kisojen ilmiöihin. Kirjoittajat ovat Turun Sanomien urheilutoimituksen kesätoimittajia, jotka ovat perehtyneet kuningaslajin saloihin aikaansa säästämättä. Jukka-Pekka Paajasella on takanaan lupaava tulevaisuus VPS:n vaihtopenkillä, Lari Vesander taas on kirjoittanut kirjan suomalaisesta jalkapalloilusta. Molemmat kirjoittajat uskovat olevansa jalkapalloasioissa aina oikeassa, mutta kannattavat silti EM-kisoissa Espanjaa.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle