Pallopäät

« Slovakkikolmikon kiirastuli | Kotimaisuus on valttia »

Nyt on Espanjan vuoro

Aihe 1, 22.6.2008 18:59, Lari Vesander

Sanokaa minun sanoneen: Espanja on suuruuden kynnyksellä. Tänä iltana kaatuu maailmanmestari Italia, ja sen jälkeen hispaanoille on taivas auki.

Espanja tuskin tarvitsee voittoon edes jatkoaikaa, niin murskaava on joukkueen ylivoima materiaalissa ja pelikunnossa. Katsotaan vaikka alkulohkotilastoja: Espanjalaiset hankkivat kolmesta alkulohkopelistä yhdeksän pistettä, italialaiset neljä. Espanjalaiset tekivät noissa peleissä yhteensä kahdeksan maalia, italialaiset vain kolme. Espanja varmisti lohkovoiton jo kahden ottelun jälkeen (tämä ei tosin ole ollut kovin hyvä enne – kaikki muut lohkovoittajat ovat jo pudonneet), Italia tarvitsi pakkovoiton lisäksi apua Hollannin reserveitä selvitäkseen jatkoon.

Entäpä sitten pelaajatilanne? Keskikenttää miehitettäessä Espanjan veteraanivalmentajaa Luis Aragonesia vaivaa runsaudenpula ja hän joutunee taas jättämään nimekkäät Cesc Fabregasin ja Xabi Alonson vaihtopenkille. Italian joukkueessa Espanjan vilttikaksikko menisi heittämällä avauskokoonpanoon, sillä valmentaja Italian Roberto Donadoni on harmaantunut entisestään pohtiessaan, ketkä korvaavat keskikentällä pelikieltoiset Andrea Pirlon ja Gennaro Gattuson.

Espanjan topparikaksikkoa Puyol–Marchena on moitittu epävarmaksi, mutta Italialla ei ole lainkaan vakiintunutta keskuspuolustusta. Fabio Cannavaron ja Marco Materazzin piti sellainen muodostaa, mutta Cannavaro loukkaantui ja lopulta Donadonikin tajusi Materazzin olevan kävelevä aikapommi. Hispaanojen Puyol ei ehkä pysty pelaamaan, mutta se on pieni huoli verrattuna siihen, että Cannavaron korvaajaksi nostettu Andrea Barzaglikin on loukkaantuneena. Italialaisilla ei ole kunnon toppareita, eikä Gattusoa puolustussa tukemassa. Saapasmaan sällit eivät saa mitään rotia Espanjan kärkikaksikolle Fernando Torres-David Villa.

Kun Espanja ja Italia kohtasivat maaliskuussa, Iberian pojat pyörittivät maailmanmestareita miten tahtoivat. Espanjan keskikenttä syötti pallon yli 300 kertaa omalle joukkueelle, ja Italia oli onnekas selvitessään ryöpytyksestä 0–1-tappiolla. Espanjalaisilla on kaikki syyt odottaa illan pelistä vähintään kahden maalin voittoa. Paitsi, että kukaan espanjalainen ei tunnu sellaista odottavan. Itse asiassa hispaanot ovat aika varmoja, että heidän maajoukkueensa saa taas palata ennenaikaisesti kotiin arvokisoista.

Arviot perustuvat siihen, että Espanja ei pärjää arvokisoissa – ja Italia taas pärjää. Espanja on voittanut suurkisaottelun Italiaa vastaan edellisen kerran Antwerpin olympialaisissa vuonna 1920. Lisäksi pessimistisimmät muistuttavat, että Espanja on hävinnyt kolmesti puolivälieräottelun juuri kesäkuun 22. päivänä. Yksi näistä kerroista oli 14 vuotta sitten, kun Espanja pyöritti Italiaa miten tahtoi mutta epäonnistui viimeistelyssä. Lopulta Roberto Baggio karkasi loppuhetkillä läpiajoon ja vei Italian jatkoon. Samanlaista peliä on luultavasti luvassa tänäänkin. Espanja ei jää odottamaan Italian virheitä vaan painaa päälle alusta asti. Italiaanot puolestaan odottavat tilaisuuttaan ja toivovat Luca Tonin puskevan voittomaalin.

En usko, että niin käy. Espanja on pelannut tappioitta 19 ottelua putkeen ja voittanut yhdeksän matsia peräkkäin. En todellakaan toivo, että joukkue lopettaisi voittamista juuri nyt. Veikkaan 3–1-voittoa Espanjalle.

Artikkelia ei voi kommentoida.

2 Vastausta artikkeliin “Nyt on Espanjan vuoro”

Kalle Virtapohja: 23.6.2008 kello 11:37

Kyllä Espanja ansaitsi voittonsa, mutta jännäksi meni. Mielenkiintoista nähdä, saako Espanja nyt sellaisen itseluottamuksen ja vaihteen, että se menee EM-kultaan asti.

Lari Vesander: 23.6.2008 kello 20:27

Historian haamut näyttivät pelottavan pelaajiakin, mutta rankkarivoittokin riitti nostamaan odotukset kotimaassa pilviin. Vaikka joukkue pelasi aiemmin hyvin ja teki maaleja, siihen ei oikein uskottu Espanjassa. Ehkä se johtui siitä, että Espanja on ennenkin pelannut hyvin ja mättänyt maaleja alkulohkossa - ja joutunut silti kotimatkalle viimeistään puolivälierissä.

Tämä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1984 EM-kisojen, kun Espanja on näin pitkällä. Uskon, että Espanjalla on riittävän laadukas joukkue mestaruuden voittamiseen, mutta Hiddinkin Venäjä on liian nopea, taitava ja hyvin organisoitu joukkue aliarvioitavaksi. Hieno semifinaali tiedossa.

Pallopäät

  • Pallopäät pureutuu jalkapallon EM-kisojen ilmiöihin. Kirjoittajat ovat Turun Sanomien urheilutoimituksen kesätoimittajia, jotka ovat perehtyneet kuningaslajin saloihin aikaansa säästämättä. Jukka-Pekka Paajasella on takanaan lupaava tulevaisuus VPS:n vaihtopenkillä, Lari Vesander taas on kirjoittanut kirjan suomalaisesta jalkapalloilusta. Molemmat kirjoittajat uskovat olevansa jalkapalloasioissa aina oikeassa, mutta kannattavat silti EM-kisoissa Espanjaa.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle