Nevski Projekti

« Teatterin magiikkaa tulen ja jään maasta | Aluepolitiikkaa »

Odottelua

Aihe Yleinen, 16.4.2011 6:56, Irmeli Haapanen

Viittasin eilisessä kirjoituksessani Europe Theatre Prize -tapahtumien huonoihin  käytännönjärjestelyihin, jotka ihmetyttävät vuodesta toiseen. Etenkin ensimmäinen päivä on yhtä kaaosta festivaalitoimistossa, kun kansainväliset vieraat saapuvat suurinpiirtein yhtä aikaa.
Kaikki kokoontuvat yhteen pieneen huoneeseen selvittämään, mistä saa liput esityksiin jos saa ollenkaan ja miten esityspaikoille pääsee. Premio Europa -organisaatio on palkannut kyllä riittävästi henkilökuntaa, mutta se on huonosti informoitua, sillä jokaisella tuntuu olevan vähän erilainen käsitys asioista. Henkilökunta juoksentee toinen toisensa luona kyselemässä, osanottajat käyttäytyvät tilanteessa kukin oman temperamenttinsa mukaisesti ja jälki on sen näköistä.
Missään en ole törmännyt samanlaiseen kaaokseen. Palkintotapahtuman järjestelyistä vastaavat voisivat tulla ottamaan oppia Tampereen teatterikesästä tai Helsingin juhlaviikoilta. Jopa Turussa viime viikonvaihteessa pidetyissä ylioppilasteatterifestivaaleissa homma toimi paremmin kuin täällä Pietarissa.
Totuuden nimessä on sanottava, että tapahtuman edetessä myös järjestelyt alkavat sujua paremmin.
Kaikki sähellys tarkoittaa kuitenkin jatkuvaa odottelua, joka jatkuu bussikuljetusten aikana, sillä Pietarin maanpäällinen liikenne pääasiassa seisoo. Lyhyeenkin matkaan uppoaa helposti tunti, kun bussi etenee liikenneruuhkassa vain muutaman metrin kerrallaan.
Kaiken tämän jälkeen ja myös siksi, että suurin osa festivaalikansasta ei saavu koskaan mihinkään ajoissa, ei ole ihme, että aikataulut pettävät. Ihmeellisintä on, että joka vuosi kaikki ongelmat toistuvat lähes samanlaisina (vain Pietarin liikennesumat ovat täysin omaa luokkaansa).
Tänään ohjelmassa on vihdoin luvassa tämänvuotisen pääpalkitun Peter Steinin ohjaus The broken jug, jossa näyttelee muun muassa Karl Maria Brandauer. Sinne siis – jos vain festivaalin järjestäjät ja Pietarin liikenne sen sallivat.

Kommentoi


Irmeli Haapanen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien kulttuuritoimittaja, jonka vastuualueita ovat teatteri, tanssi ja muut esittävät taiteet. Tässä blogissa seurataan Pietarissa 12.–17.4. järjestettävää teatteritapahtumaa, jonka yhteydessä jaetaan merkittävät eurooppalaiset teatteripalkinnot XIV Europe Theatre Prize ja XII Europe Prize New Theatrical Realities. Yksi palkinnon saajista on suomalainen ohjaaja ja näytelmäkirjailija Kristian Smeds.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle