Nevski Projekti

« Vähemmistöheimoa | Teatterin magiikkaa tulen ja jään maasta »

Nyt on hienoa olla suomalainen

Aihe Yleinen, 14.4.2011 11:58, Irmeli Haapanen

Kristian Smeds seisoo ennen aamuyhdeksää Pietarissa Näyttelijöiden talon edustalla tupakalla ja on aika nuutuneen oloinen. Katseessa on hämmennyksen ja väsymyksen sekaista odotusta.
”Saa itse tällainen palkinto”, hän vastaa kysymykseeni, miksi hän näyttää juuri tuolta.
Ahaa, nyt alkaa eurooppalaisen arvostetun teatteripalkinnon, Europe Prize New Theatrical Realities, saavaa suomalaisohjaajaa jännittää. ”Ei jännitä”, Smeds vakuuttaa.
Ehkä hän onkin vain väsynyt – ja krapulassa. Takana on nimittäin Suomen kansallisteatterille tehdyn Mr Vertigon uudelleen rakentaminen Pietariin, eikä se ole ollut mikään pikku juttu. Esityksessä yleisö istuu suurimman osan aikaa pyörönäyttämölle sijoitetussa katsomossa, ja tapahtumat esitetään näyttämön seinustoilla.
Juhlimisen aihetta taas on ollut siinä, että molemmat Pietarissa nähdyt esitykset olivat loppuunmyytyjä ja ne saivat erinomaisen vastaanoton. Smedsin itsensä mielestä keskiviikkoiltainen esitys oli yksi Mr Vertigon parhaista. Itse näin tiistaisen esityksen, ja hyvin sekin meni. Pääosin suomea ymmärtämätön yleisö seurasi intensiivisesti koko kolme ja puoli tuntia kestäneen esityksen. Näytelmän lopussa, kun katsojat seisovat pyörönäyttämöllä yhdessä näyttelijöiden ja muusikoiden kanssa, lähes kaikkien katseesta loisti erityislaatuisesta kokemuksesta johtuva ilo.
Tänäaamuna oli Smedsin vuoro astua näyttämölle. Helsingin Sanomien entisen teatterikriitikon Kirsikka Moringin johtamassa seminaarissa käytiin läpi Smedsin uraa, jota olivat valottamassa taiteilijan itsensä ja Moringin lisäksi monissa Smedsin ohjauksissa mukana ollut näyttelijä Taisto Reimaluoto, Kansallisteatterin entinen pääjohtaja Maria-Liisa Nevala, Mental Finlandissa näytellyt ohjaaja Kalle Holmberg sekä Smedsin kansainväliset yhteistyökumppanit virolainen Peeter Jalakas, belgialainen Ivo Kuyl ja liettualainen Audronis Liuga.
Kuten jo aiemmin kerroin, olen osallistunut Europe Theatre Prize -tapahtumaan kahdesti aiemmin, ja vakuutan – täysin objektiivisesti tietenkin –, että suomalaiset hoitivat homman kotiin paremmin ja tyylikkäämmin kuin kukaan muu. Yksikään puhujista ei jaaritellut pitkästi ja puisevasti asian vierestä, vaan jokainen toi todellakin aina uuden näkökulman aiheeseen. Puheiden lisäksi Smedsin töitä esiteltiin dvd-koosteella, jossa näkyi myös pätkiä ensi syksynä Turkuun tulevasta Karamazov workshopista.
Mikä parasta: Smeds pääsi alusta asti itsekin ääneen, ja hän valloitti yleisön omalaatuisella huumorillaan. Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun kuulin näissä aamupäivän taiteilijaseminaareissa niin paljon naurua ja väliaplodeja.
Tilaisuuden jälkeen tekemäni haastattelukierroksen perusteella kansainvälinen yleisö on ollut erittäin otettu Mr Vertigosta, mutta siitä kerron lisää lauantain Turun Sanomissa. Tässä vaiheessa totean vain, että nyt on hienoa olla suomalainen.

Kommentoi


Irmeli Haapanen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien kulttuuritoimittaja, jonka vastuualueita ovat teatteri, tanssi ja muut esittävät taiteet. Tässä blogissa seurataan Pietarissa 12.–17.4. järjestettävää teatteritapahtumaa, jonka yhteydessä jaetaan merkittävät eurooppalaiset teatteripalkinnot XIV Europe Theatre Prize ja XII Europe Prize New Theatrical Realities. Yksi palkinnon saajista on suomalainen ohjaaja ja näytelmäkirjailija Kristian Smeds.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle