Nevski Projekti

| Vähemmistöheimoa »

Euroopan parhaiden teatteriesitysten äärelle

Aihe Yleinen, 12.4.2011 11:50, Irmeli Haapanen

Jännittävin hetki matkalla Turusta Pietariin on ohitettu: Pendolino Helsinkiin on myöhässä vain perinteiset 15 minuuttia, ja vaihto Allegroon sujuu ongelmitta, kiitos VR:n virkailijan, joka ehdotti aikaisempaa lähtöaikaa Turusta vaihdon onnistumisen varmistamiseksi. VR on siis jo itsekin sopeutunut siihen, että junat ovat yleensä myöhässä.
Matka suuntautuu Pietariin, minne kokoontuu tällä viikolla eurooppalaisen teatterielämän kerma jakamaan arvostetut teatteripalkinnot. Euroopan komissio perusti Euroopan teatteripalkinnon vuonna 1986 pilottiprojektina, joka sittemmin vakiinnutti asemansa. Palkinnon taustayhteisöjä ovat tällä hetkellä muun muassa Euroopan parlamentti, Euroopan neuvosto, Euroopan teatteriunioni, kansainvälinen teatterikriitikoiden liitto ja Unescon teatteri-institutti. Voi siis ajatella, että Pietarissa on nähtävissä Euroopan tämän hetken parhaat teatteriesitykset.
Pääpalkinto Europe Theatre Prize (ETP) jaetaan tänä vuonna 14. kertaa ja sen rinnalle otettu uusien teatteritodellisuuksien palkinto (Europe Prize New Theatrical Realities) 12. kertaa. 60 000 euron suuruisen pääpalkinnon saa saksalainen ohjaaja Peter Stein, joka palkintoperusteissa mainitaan eurooppalaisen nykyteatterin ikoniksi. Stein tunnetaan muun muassa kuuluisan berliiniläisteatterin, Schaubühnen perustajana.
Tänä vuonna palkintotapahtuma on suomalaisittain mielenkiintoinen, sillä yksi uusien todellisuuksien palkinnon saajista on suomalainen ohjaaja ja näytelmäkirjailija Kristian Smeds. Hän on ensimmäinen pohjoismaalainen teatterintekijä, jolle palkinto myönnetään. Tällä kertaa Pohjoismaihin tulee toinenkin palkinto islantilaiselle Vesturport Theatrelle.
Smedsin ja islantilaisten kanssa 30 000 euron suuruisen uusien todellisuuksien palkinnon jakavat slovakialainen Viliam Docolomansky, englantilainen Katie Mitchell, venäläinen Andri Mogutshi ja portugalilainen Teatro Meridional.
Tänä vuonna on päätetty vielä jakaa erikoispalkinto, jonka saa venäläisen teatterin legenda, Juri Ljubimov.
Odotan mielenkiinnolla palkittujen teatterintekijöiden teoksia, joita ETP-tapahtumaan tuodaan. Olen osallistunut Europe Theatre Prize -tapahtumaan kaksi kertaa aiemmin, vuonna 2008 Thessalonikissa Kreikassa ja seuraavana vuonna Puolan Wroclawissa, missä tapahtuma edellisen kerran järjestettiin. Kumpikin kerta jätti hieman ristiriitaisen olon siitä, onko tämä todellakin parasta, mitä eurooppalaisella teatterilla on tarjota.
Jotain hyvää on joka tapauksessa varmasti luvassa, sillä Smedsiltä Pietarissa nähdään Suomen kansallisteatterin ohjelmistossa oleva hieno Paul Auster -tulkinta Mr Vertigo.

Kommentoi


Irmeli Haapanen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien kulttuuritoimittaja, jonka vastuualueita ovat teatteri, tanssi ja muut esittävät taiteet. Tässä blogissa seurataan Pietarissa 12.–17.4. järjestettävää teatteritapahtumaa, jonka yhteydessä jaetaan merkittävät eurooppalaiset teatteripalkinnot XIV Europe Theatre Prize ja XII Europe Prize New Theatrical Realities. Yksi palkinnon saajista on suomalainen ohjaaja ja näytelmäkirjailija Kristian Smeds.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle