Näkökulma

« Suvivirsi vaarantaa vakaumuksen |

Luja usko itsenäisyyteen

Aihe Politiikka, Turku, 17.4.2014 11:53, Veikko Valtonen

Kriisi uhkaa edelleen syventyä Ukrainassa ulkoisen painostuksen alla. Krimin niemimaa joutui jo valtaajien käsiin, ja tilanne Itä-Ukrainassa on uhkaava. Avunpyytäjiä näyttää olevan ja apua on tarjolla rajan takana usean kymmenentuhannen sotilaan verran.

Ulkoapäin on helppo sanoa, että Kiovan oikeastaan kannattaisi luopua myös Itä-Ukrainasta selkeyden ja yhtenäisyyden vuoksi. On parempi olla hiukan pienempi ja yhtenäinen maa kuin hiukan suurempi ja hajanainen ja ristiriitojen repimä.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että Venäjän brutaali voimapolitiikka olisi hyväksyttävää. Asia ei toki muutenkaan ole näin yksinkertainen. Itsenäinen maa ei voi niin vain luopua alueistaan ja jättää kansalaisiaan selviytymään omillaan.

Samaan aikaan, kun Euroopan rajoja piirretään uusiksi, Suomessa käydään keskustelua kuntarajoista. Ihailun sekaisin ihmetyksen tuntein on saanut seurata keskustelua, jonka mukaan juuri nyt voimassa olevat kuntarajat ovat pyhiä. Niihin ei ole koskeminen, vaikka nykyinen kuntarakenne on monien aiempien liitosten tulos.

Turun seudulla on käyty kuntakierrosta, jossa on esitelty yhtä vaihtoehtoa: kolmen kunnan muodostamista seudulle. Vastaus on ollut lähes joka pitäjässä sama: omillaan tullaan toimeen, muutoksia ei tarvita.

Positiivista sentään on, että joissakin tapauksessa on varovaisesti liputettu kuntarajan yli menevän yhteistyön puolesta.

Turun seudun kuntarakenteella ja Ukrainan kriisillä on yllättävä yhteys. Euroopan unionin on ollut jälleen Ukrainan tapauksessa aika vaikeata linjata yhteistä ulkopolitiikkaa ja etenkin Venäjään kohdistuvia pakotteita.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) totesi Ukraina-tilaisuudessa Helsingissä, ettei ole lainkaan ihme, jos EU:lla on vaikeuksia linjauksissaan, kun Turun seudulla ei saada aikaan minkäänlaista sopimusta edes kuntarajoista.

Kommentoi

Veikko Valtonen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien toimituspäällikkö, joka vastaa lehden ja verkkolehden uutistoiminnasta. Tämä blogi kommentoi päivän uutisvirtaa ja uutisvalintoja. Tavoitteena on rakentaa yhteyttä toimituksen ja lukijoiden välille sekä vastata uutistoimintaan liittyviin kysymyksiin ja palautteeseen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle