Näkökulma

« Venäjän armeijan kuoro jäi kotiin | Suvivirsi vaarantaa vakaumuksen »

Suomen sotalaivat Intian valtamerelle

Aihe Maanpuolustus, 18.3.2014 10:12, Veikko Valtonen

Puolustusvoimat on voimakkaasti lobannut omien määrärahojensa puolesta. Säästöjä on toteutettu annettujen ohjeiden mukaan ja toimintaa on supistettu, mutta kalusto uhkaa vanhentua käsiin.

Maavoimien puolella tiensä päähän ovat tulossa mm. monelle ikäluokalle tutuiksi tulleet Pasi-miehistönkuljetusajoneuvot, telakuorma-autot ja BMP2-rynnäkköpanssarit. Myös tavanomainen ajoneuvokalusto ja osin ilmatorjunnan kalusto vanhenevat.

Tarpeita on myös merivoimilla ja varsinainen suurhankinta tulee eteen, kun Hornet-hävittäjille ostetaan seuraaja.

Näiden tarpeiden takia puolustusvoimat on perustellut säästöjen korvaamista pienellä määrärahojen korotuksella tulevina vuosina. Korotustarve on jo saanut laajaa parlamentaarista ymmärrystä.

Tähän tilanteeseen liittyen ei voida pitää kovin osuvina merivoimien komentajan Kari Takasen kommentteja, joilla hän perustelee tulevia alushankintoja Helsingin Sanomissa.

Takasen mukaan Suomen seuraavat sotalaivat ovat entistä isompia, koska nykyiset alukset eivät riitä kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin avomerellä.

Suomen miinalaivat pystyvät toimimaan vielä Välimerellä, mutta Intian valtamerellä ne eivät enää Takasen mukaan pärjää.

Toivottavaa olisi, jos tulevissa hankinnoissa keskityttäisiin enemmän kotimaan puolustukseen kuin toimintaan Intian valtamerellä.

Viime aikojen tapahtumat osoittavat, ettei voimankäyttö politiikan jatkeena ole valitettavasti jäänyt historiaan.

Kommentoi

Veikko Valtonen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien toimituspäällikkö, joka vastaa lehden ja verkkolehden uutistoiminnasta. Tämä blogi kommentoi päivän uutisvirtaa ja uutisvalintoja. Tavoitteena on rakentaa yhteyttä toimituksen ja lukijoiden välille sekä vastata uutistoimintaan liittyviin kysymyksiin ja palautteeseen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle