Näkökulma

« Teksasin kokoinen muovilautta meressä | Venäjän armeijan kuoro jäi kotiin »

Kataisen alkoholiongelma

Aihe Politiikka, 28.2.2014 15:31, Veikko Valtonen

Nyt ei ole tarkoitus langettaa hiukkaakaan sellaista epäilyksen varjoa, että pääministeri Jyrki Kataisella (kok) olisi perinteisesti ilmaistuna niin sanottu henkilökohtainen ongelma.

Kyse ei ole myöskään urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas) äkillisestä uupumuksesta jääkiekkojoukkueen palautumistilaisuudessa Sotshissa.

Ongelma on hieman mittavampi. Kohtuullista kovempia vastoinkäymisiä kokeneella Kataisen hallituksella on nimittäin yhteinen alkoholiongelma. Hallituksen pitäisi uudistaa alkoholilaki.

Esimakua uudistukseen liittyvästä tarjoilusta on jo saatu. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) on yrittänyt juottaa panimoteollisuudelle, kaupalle ja mallasjuomiin mieltyneille kansalaisille rajoitusten katkeraa kalkkia ja päälle vesitettyä olutta.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan luonnosta hallituksen esitykseksi. Sen on määrä valmistua maaliskuun aikana. Saapa nähdä lähteekö se lausuntokierrokselle aprillipäivänä.

Ministeriö on rajoitusten kannalla, sillä tutkimukset osoittavat aika vahvasti, että hintaa nostamalla ja saatavuutta rajoittamalla voidaan selvästi vähentää alkoholihaittoja.

Haitat eivät olekaan aivan vähäisiä. Joka vuosi 3 000 suomalaista kuolee alkoholin takia. Sosiaali- ja terveyspalveluissa on vuosittain yli kaksi miljoonaa käyntikertaa, jotka liittyvät alkoholiin.

Jos aihe kiinnostaa tarkemmin, siitä voi lukea sunnuntain 2.3. lehdestä, sivu 2.

2 Vastausta artikkeliin “Kataisen alkoholiongelma”

Menoti kuriin: 2.3.2014 kello 4:31

Ainakin symbolisella tasolla yhteiskunta voisi osoittaa, että holtiton juominen ei ole suotavaa. Esimerkiksi kuka tarvitsee oluen anniskelua klo 9 aamulla Helsingin rautatieasemalla. Juoppoja Suomen paraatipaikalla aamusta alkaen.

Huuska: 14.3.2014 kello 6:52

Ikuisuuskysymys ja huonosti ajoitettusellainen! Toki panimoala yrittää lobata matkustajatuonnin rajoituksia ja Thl: n porukka terveys haittoja. Panimoväelle tiedoksi Saksassa olut on 0,5-1€ litra ja siinä on jo kaikki verot mukana! Olutvero suomessa 1,51€/l, eli kohtuu litrahinta on haarukassa 2-2,8€/l nyt ei olla lähelläkään sitä! Eli Virosta!
Thl eli valtio nostakakaa vielä enemmän veroa, niiin Virosta haetaan vielä enemmän ja ongelmat vaan kasvavat! Mitä jos laskettaisiin olutvero siten, ettei kannata lähteä Virosta hakemaan. Veroksi 0,5€/l , joka silti olisi eu: n korkeimpia ja kauppa kävisi kotimaassa ja panimot toipuisi ja veroeurot kilahtaisivat valtion kassaan! Tietysti panimoala yrittäisi kaapata taas suurempaa pottia itselleen, mutta sitten seuraisi taas Viron tuontia!

Kommentoi

Veikko Valtonen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien toimituspäällikkö, joka vastaa lehden ja verkkolehden uutistoiminnasta. Tämä blogi kommentoi päivän uutisvirtaa ja uutisvalintoja. Tavoitteena on rakentaa yhteyttä toimituksen ja lukijoiden välille sekä vastata uutistoimintaan liittyviin kysymyksiin ja palautteeseen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle