Näkökulma

« Lupavirkamies saa pitää työnsä | Kataisen alkoholiongelma »

Teksasin kokoinen muovilautta meressä

Aihe Ei luokittelua, 14.2.2014 11:02, Veikko Valtonen

Kalifornian yliopiston tutkijoiden mukaan pohjoisen Tyynenmeren muovijätelautta on jo Teksasin osavaltion kokoinen. Teksas puolestaan on kaksi kertaa Suomen kokoinen.

Tutkijat ovat jo pitkään varoitelleet, että mereen kertyvä muovijäte vaarantaa pysyvästi meren ekosysteemiä.

Ongelma ei ole enää pelkästään kaukaisella Tyynellämerellä, vaan muovijäte uhkaa elämää jo Pohjanmerellä ja Itämerelläkin.

Espanjassa rantaan ajautui vajaan viiden tonnin painoinen kaskelotti, jonka vatsaan oli joutunut kasvihuoneiden muovipeitettä, muoviköyttä ja kaksi muovista kukkaruukkuakin. Turha kai mainita, että eläin kuoli.

Viime vuonna tuli voimaan jätelaki, joka edellyttää muovikääreiden ja -pakkausten keräämistä ja kierrättämistä. Muovia on Suomessa kerätty jo ennen lain voimaantuloa ja sen jälkeenkin, mutta tulokset eivät ole kovin rohkaisevia.

Euroopan unioni on nyt herännyt toimiin, joilla muovikassien käyttöä rajoitettaisiin koko unionin alueella. Eduskunta pohtii parhaillaan, mitä Suomessa voitaisiin tehdä asian hyväksi.

Jos asia kiinnostaa lähemmin, lue kakkossivun kolumni lauantain 15.2. Turun Sanomien kakkossivulta.

Kommentoi

Veikko Valtonen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien toimituspäällikkö, joka vastaa lehden ja verkkolehden uutistoiminnasta. Tämä blogi kommentoi päivän uutisvirtaa ja uutisvalintoja. Tavoitteena on rakentaa yhteyttä toimituksen ja lukijoiden välille sekä vastata uutistoimintaan liittyviin kysymyksiin ja palautteeseen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle