Näkökulma

« Amerikkalainen uneksii Suomesta | Teksasin kokoinen muovilautta meressä »

Lupavirkamies saa pitää työnsä

Aihe Ei luokittelua, 14.1.2014 16:53, Veikko Valtonen

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennustaa, että kolmannes nykyisistä ammateista katoaa tai kokee ainakin suuria muutoksia parinkymmenen vuoden kuluessa. Lista on korutonta luettavaa. Tietokoneet ja robotit väijyvät monen leipätyötä.

Etlan pitkästä listasta voi poimia maukkaita yksityiskohtia pohdittavaksi. Esimerkiksi lupavirkamies säilyttää melko suurella todennäköisyydellä työpaikkansa. Siis suomalaisen yhteiskunnan peruspilareita ei pysty horjuttamaan robotti eivätkä maan etevimmät tietokoneohjelmien tekijät.

Etlan tutkijan mukaan sellaiset ammatit, joissa tarvitaan vuorovaikutusta ja sosiaalista älykkyyttä, säilyvät varmimmin. Juuri näitä ominaisuuksiahan me olemme lupavirkamiehissä tottuneet näkemään ja kokemaan.

Katoavaan kansanperinteeseen kuuluu mallin työ. Tämä kuulostaa järkevältä mutta samalla tylsältä. Vaatteet puetaan jatkossa virtuaalihahmojen päälle. Tarvittavat muodot ja pyykkilautavatsat onkin helppo näprätä grafiikan keinoin.

Töiden loppumista ennustetaan myös palkanlaskijoille. Tämäkin on ymmärrettävää, sillä robotit eivät yleensä kysele tilipussin perään.

Muistaakseni Arttu Suuntala yritti laulussaan vakuuttaa, että puuseppää aina tarvitaan, jos elää kuolla halutaan. Ei pidä paikkaansa, jos Etlaan on uskomista.

Samaa tietä ovat menossa monenlaiset myyjät ja tarjoilijat. Robotti tuo tuopin pöytään pian lähipubissa. Katoamassa on myös vartijan ammatti. Ilmeisesti suomalaiset ovat muuttumassa niin sävyisiksi ja hyvätapaisiksi, että kontrollia voidaan vähentää.

Poliisit sentään säilyttävät työnsä aika suurella todennäköisyydellä, samoin vedenalaistyöntekijät. Ilmeisesti ennuste perustuu siihen, että meren pinta nousee ilmastonmuutoksen myötä.

Vähiten uhattuja ammatteja Etlan listalla ovat hotellinjohtaja ja ravitsemusalan erityisasiantuntija. Onnittelen hyvästä ammatinvalinnasta!

Kommentoi

Veikko Valtonen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien toimituspäällikkö, joka vastaa lehden ja verkkolehden uutistoiminnasta. Tämä blogi kommentoi päivän uutisvirtaa ja uutisvalintoja. Tavoitteena on rakentaa yhteyttä toimituksen ja lukijoiden välille sekä vastata uutistoimintaan liittyviin kysymyksiin ja palautteeseen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle