Näkökulma

« Muovitulppa sulki ydinvoimalan | Puolustus ei selviä tehtävistään »

Postilaatikon valvonta pois kunnalta

Aihe Politiikka, 31.10.2013 15:03, Veikko Valtonen

Kansalaiset lähtivät ahkerasti ideoimaan, kun valtiovarainministeriö kyseli miten ja millaisia tehtäviä kunnilta voisi vähentää.

Eniten vähennys- ja uudistamistarpeita löytyi sosiaali- ja terveydenhuollon toimialalla, jonka tarkastelua ehdotti yli puolet vastaajista. Opetus- ja sivistystoimen tarkastelua kannatti 34 prosenttia vastaajista.

Kansalaiset olivat poistettavien tehtävien luetteloinnissa paljon luovempia kuin samaa tehtävää pohtineet ministeriöiden virkamiehet.

Karsittavaksi ehdotetaan mm. postilaatikon paikan määrittämistä ja solariumlaitteiden valvontaa. Mainioita nostoja byrokratian laajana rehottavasta tehtäväkentästä.

Ei niin hyvää ettei jotain huonoakin. Jos postilaatikon sijoittaminen jätettäisiin vapaan harkinnan varaan, syntyisi uusi yllyke naapuririitoihin. Sekä mikä kunnalta säästyisi, toisi varmasti lisäkuluja hallinto-oikeuksiin, jotka ratkoisivat postilaatikon asetantaa pihatien päässä.

Toki kansalaiset ehdottivat myös erilaisten neuvontapalvelujen siirtämistä pois kunnilta erilaisten järjestöjen tehtäväksi. Hyvin nopeasti pantaisiin pystyyn kansallinen postilaatikkoneuvonta KPLN ry, joka pientä EU-tukea vastaan ottaisi vaativan tehtävän hoitaakseen.

Hieman vakavammin puhuen kansalaisilta tuli hyviä ehdotuksia kuntien toiminnan kehittämiseksi. Lisäksi ehdotuksissa korostetaan, että jokainen meistä voisi ottaa hiukan enemmän vastuuta itsestään ja lähimmäisestä. Jokaiseen lähtöön ei pitäisi hakea apuun kunnan virkamiestä tai toimenhaltijaa. Vähemmälläkin tultaisiin toimeen.

Kommentoi

Veikko Valtonen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien toimituspäällikkö, joka vastaa lehden ja verkkolehden uutistoiminnasta. Tämä blogi kommentoi päivän uutisvirtaa ja uutisvalintoja. Tavoitteena on rakentaa yhteyttä toimituksen ja lukijoiden välille sekä vastata uutistoimintaan liittyviin kysymyksiin ja palautteeseen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle