Näkökulma

« Yksi fanittaa Nokiaa | Pakkanen käpristää lehteä »

Ollila pudotti kurssia

Aihe Nokia, 17.2.2011 9:29, Veikko Valtonen

Nokian kurssi putosi peräti kymmenen prosenttia 17. tammikuuta. Wall Street Journal otsikoi, että kurssisyöksyn syynä oli odottamaton järjestely yhtiössä.

On ehkä syytä tarkentaa, että vuosi oli 1992. Jorma Ollila oli edellisenä päivänä nimitetty Nokian toimitusjohtajaksi.

Muuan kansainvälinen analyytikko arveli, että Ollilan nimitys merkitsee enemmänkin Nokian paluuta vanhaan perusliiketoimintaan kuin suuria laajennussuunnitelmia. Vuoden 1992 tapahtumat on kirjattu Martti Häikiön kirjoittamaan Nokian historiaan.

Pari vuotta myöhemmin Jorma Ollila esitteli yhtiön hallitukselle suunnitelman, jossa ehdotettiin keskittymistä tietoliikenteeseen ja matkapuhelimiin. Muista toimialoista olisi syytä luopua nopeasti. Nokian hallitus nikotteli tuossa vaiheessa, eikä suunnitelmaa sellaisenaan hyväksytty.

En kuulu Jorma Ollilan ihailijakerhoon, mutta joskus on hyvä kurkistaa menneisyyteenkin. Toki on hyvä muistaa sekin, ettei historia ole takeena tulevaisuuden onnistumisista.

En jaksa olla ihmettelemättä sitä energian määrää, joka uhrataan Nokian uuden linjauksen vähättelyyn ja torpedointiin. Keskustelu ja arviointi kuuluu ilman muuta avoimeen yhteiskuntaan, mutta pitäisikö hiukan keskustella siitäkin, miten pääsemme kiinni niihin hyötyihin, joita uusi Nokia mahdollisesti tarjoaa.

Kommentoi

Veikko Valtonen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien toimituspäällikkö, joka vastaa lehden ja verkkolehden uutistoiminnasta. Tämä blogi kommentoi päivän uutisvirtaa ja uutisvalintoja. Tavoitteena on rakentaa yhteyttä toimituksen ja lukijoiden välille sekä vastata uutistoimintaan liittyviin kysymyksiin ja palautteeseen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle